GLOBUS

Hrvat postao lice rasističkog marša, a sada mu prijete smrću

Avaz.ba

15.8.2017

Hrvat Piter Cvjetanović (20), čije su slike sa rasističkog marša obišle cijeli svijet, žali se da mu prijete smrću.

Ovaj student iz Nevade je pokušao da objasni da on nije rasista, već bijeli nacionalista.

- Nisam očekivao da će fotografija biti toliko dijeljena. Shvatio sam da ima vrlo negativno značenje. Ali nadam se da su ljudi spremni da čuju da nisam ljutiti rasista kakvog vide na fotografiji. Mi svi zaslužujemo budućnost za našu djecu i našu kulturu. Bijeli nacionalisti nisu mrzitelji, mi samo želimo da sačuvamo ono što je naše - rekao je on, prenosi Jutarnji list.

Univerzitet u Nevadi potvrdio je da je osoba sa fotografije njihov student, ali nisu objavili njegovo ime. Uprava univerziteta osudila je rasizam i ideje o bjelačkoj nadmoći, koje stoje iza skupa u Charlottesvilleu.

- Takvi pokreti ne predstavljaju vrijednosti našeg univerziteta. Osuđujemo svaki napad na pojedince s obzirom na njihovu boju kože, vjersko ili političko opredjeljenje, seksualnu orijentaciju, invaliditet ili porijeklo - poručio je Univerzitet u Nevadi.

U međuvremenu su pokrenute bar dvije peticije sa zahtevom da se Cvjetanović izbaci s Univerziteta. Jedna od njih je na sajtu Change.

- Ne mislim da imaju pravo da me izbace sa javnog univerziteta. Otišao sam na legalni politički skup da iskoristim svoju slobodu govora. Nisam počinio nikakvo djelo nasilja - odgovara on onima koji ga napadaju.

- Nisam učinio ništa nezakonito, imam pravo izraziti svoja politička uvjerenja, i ako me Univerzitet u Nevadi izbaci, to je jasno kršenje mojih prava - poručio je Cvjetanović medijima.

Mladić se požalio da su se stvari otele kontroli otkako je identifikovan kao lice sa fotografije sa protesta. Primio je prijetnje smrću i boji se fizičkog napada.

- Zubima i noktima ću se boriti za moje stavove bijelog nacionaliste. Volim moju kulturu i boriću se za nju, ali nikad nasilno - ističe Cvjetanović koji se ogradio od nasilja koje se desilo na skupu u Charlottesvilleu.

Takođe je rekao da njegova fotografija ne treba da bude simbol mržnje već "simbol hrabrosti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.