GLOBUS

Rat Trumpu čuva fotelju?! Može li predsjednik SAD sukobom sa Sjevernom Korejom da izbjegne smjenu?

Avaz.ba

16.8.2017

Iako iz čitavog svijeta stižu apeli da se situacija sa Sevjernom Korejom mora riješiti mirnim sredstvima, postavlja se pitanje - da li bi Americi u ovom trenutku koristio jedan rat. Tačnije, da li bi oružani sukob sa Pyongyangom pomogao predsjedniku Trumpu da ojača svoje pozicije, utihne priče o impičmentu i kanališe istrage koje se vode protiv njega, njegove porodice i bivših saradnika.

Nikson, Bush, Clinton… nekoliko američkih predsjednika je u posljednjih gotovo 60 godina ulazilo u ratove upravo u situacijama kada im se "drmala fotelja“. Da li bi taj scenario pomogao Trumpu da se nekako pomiri sa dubokom državom, odnosno predstavnicima stare američke administracije?

Victor Olevic, stručnjak za SAD iz Centra za aktuelnu politiku, vjeruje da čak ni rat ne bi pomogao predsjedniku SAD.

- Kada je riječ o američkim elitama i dubokoj državi, ništa neće poboljšati Trumpov ugled. Jedina prihvatljiva opcija za elite jeste njegov odlazak, dakle ili Senat izglasava nepovjerenje predsjedniku ili on samostalno daje ostavku pod pritiskom. Ništa, čak ni rat sa Pyongyangom neće promjeniti taj odnos prema njemu. Osim toga, bilo koja vrsta rata sa Sjevernom Korejom će imati katastrofalne posljedice, na primjer, po Seul, u kojem živi 20 miliona stanovnika i koji je stalno ’na nišanu‘ sjevernokorejske artiljerije, a trebalo bi imati u vidu i da su u Južnoj Koreji raspoređene hiljade američkih vojnika - napominje Olevic.

Rade Maroevic, zamjenik urednika sajta RTS, smatra da je teško reći da li bi američki predsjednik profitirao od rata sa Sjevernom Korejom.

- Trampu svakako treba način da dopre do američkog establišmenta. On je predsjednik koji nije političar već biznismen i prvi je američki lider koji na taj način pokušava da vodi državu. Naravno da nailazi na ogroman otpor, a pritom ima i masu stvari koje mu ne idu naruku, poput ovih koje su se dešavale u Charlottesvill posljednjih dana, sa incidentima i ultradesničarima koji defiluju ulicama. Međutim, ukoliko bi došlo do rata sa Sjevernom Korejom, jako je teško pretpostaviti posljedice i dubinu tog sukoba. Amerika će pokušati na svaki način da se ne vrati u Koreju. Bili su tamo, vidjeli su kako to izgleda i jako im je teško da ponovo kreću u tom pravcu - kaže Maroevic.

On podseća da je prije desetak godina gotovo identična situacija bila sa Iranom.

- Amerika je tada već imala plan da bombardira nekih 1.100 ciljeva u Iranu zbog nuklearne elektrane Buseher i gomile drugih stvari, a Iran je sa druge strane prijetio da će zatvoriti Ormuz i blokirati izvoz nafte iz Perzijskog zaljeva. Dakle, teško je u ovom trenutku procjeniti da li je ovo sada samo vitlanje mačevima ili stvarna prijetnja ratom, ali može se pretpostaviti da će obje strane pokušati da izbjegnu direktnu konfrontaciju jer je ishod potpuno neizvjestan - kaže Maroevic.

Viktor Oljevic napominje da se rat SAD i Sjeverne Koreje ne bi se zadržao samo na njihovim granicama.

- U konflikt bi mogle da se umiješaju ’treće zemlje‘, prije svega Kina, koja je uprkos mnogobrojnim nesuglasicama sa Pyongyangom zainteresirana za očuvanje statusa kvo na Korejskom poluostrvu i neće dopustiti rušenje Kim Jong-una. Svi ozbiljni igrači u regionu, uključujući Rusiju, žele da riješe korejski problem uz pomoć dijaloga. Ukoliko bi Trumpova administracija započela rat protiv Pyongyanga, to bi imalo katastrofalne posljedice prije svega za samog američkog predsjednika - upozorava Oljevic.

Ono što je sigurno je da u Trumpovom okruženju ne manjka ratnih huškača. Prema rečima Radeta Maroevica, u svakoj administraciji ima jastrebova kojima bi rat odgovarao.

- Ne postoji administracija koja nije nagovarala predsjednike na rat, od Clintona, preko Busha, Obame do danas, a želja jastrebova je da demonstriraju američku moć u svijetu i to je prosto jedna konstanta američke politike sa kojom svaki predsjednik mora da se suoči na ovaj ili onaj način. Sigurno postoje zagovornici ideje da se brzim udarom onesposobe Sjevernokorejci i da se na duže staze zbaci režim u Pyongyangu. Međutim, to je jako teško izvodljivo jer Amerika ima mnogo ozbiljnijih problema nego što je Sjeverna Koreja. Zaista je teško procjeniti koja će od ove dvije strane prevagnuti, ali jako je mala vjerovatnoća da će zaista doći sukoba ozbiljnih razmjera, naravno, ukoliko neko u međuvremenu ne ispali raketu - objašnjava Maroevicc za Sputnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.