GLOBUS

Etihadov "Air Berlin" ide u stečaj: Novi problemi za njemačku aviokompaniju

Piše: Avaz.ba

16.8.2017

Posrnula njemačka aviokompanija "Air Berlin" podnijela je zahtjev za stečaj zbog nesolventnosti, pošto je glavni akcionar, Etihad Airways, koji upravlja i "Air Srbijom", odbio daljnje finansiranje.

Aviokompanija i njene kćerke firme predale su zahtjev za stečaj u lokalnom njemačkom sudu, ne tražeći zaštitu od bankrotstva, navodi se u saopćenju kompanije.

Kako se navodi, razgovori s rivalskom njemačkom "Lufthansom" o preuzimanju dijelova biznisa se nastavljaju. "Air Berlin" je ušao u restrukturiranje u pokušaju da se zaustave godine gubitka, uključujući i davanje na lizing svojih letjelica Lufthansi. 

Etihad je "Air Berlin" kupio 2011. godine i uspio je da je, uz finansijsku podršku, održi u poslu od tada, ali je kompanija sa sjedištem u Abu Dabiju revidirala svoju evropsku investiciju, pošto nije uspjela da ostvari profit koji je očekivala, prenosi Fonet.

Etihad je prethodni put osigurao finansiranje od 250 miliona dolara u aprilu ove godine. "Air Berlin" navodi da će nastaviti da obavlja letove. Njemačka vlada je objavila da je osigurala 150 miliona eura kredita za premoštavanje. Trgovina akcijama kompanije je obustavljena.

"Air Berlin "je nedavno objavio finansijske rezultate prema kojima je ostvaren neto gubitak od 782 miliona eura. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.