GLOBUS

Kineski zvaničnici apelirali na SAD i Sjevernu Koreju da prikoče s prijetnjama

Wang Yi ( AFP)

Avaz.ba

16.8.2017

Kineski zvaničnici apelirali su danas na SAD i Sjevernu Koreju da prikoče s prijetnjama i akcijama, i da rade na pronalaženju mirnog rješenja za svoj spor.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi je, u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Sergeyom Lavrovom, rekao da dvije zemlje treba da rade zajedno na spuštanju tenzija i da ne dozvole nikome "da započne incident na njihovom pragu", navodi se u saopćenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici kineskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi agencija AP.

- Najvažniji zadatak je da SAD i Sjeverna Koreja prikoče u uzajamnim provokacijama i akcijama, spuste temperaturu u napetoj situaciji i spriječe izbijanje avgustovske krize - izjavio je Wang u razogvoru s ruskim kolegom.

Lavrov je, prema tom saopćenju, ocijenio da bi tenzije mogle ponovo da porastu, jer se SAD i Južna Koreja pripremaju za velike vojne vježbe 21. avgusta.

Naveo je da nuklearno pitanje na Korejskom poluotoku mora da bude mirno riješeno, odnosno političkim i diplomatskim metodama.

Kina je ključni ekonomski partner Sjeverne Koreje, iako su se odnosi dvije zemlje, kako navodi AP, pogoršali zbog oglušavanja Pyongyanga o pozive Pekinga da se uzdrži od novih akcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.