GLOBUS

Novi incident između vojnika dvije velike sile

Avaz.ba

16.8.2017

Indijski i kineski vojnici su se sukobili, a bilo je i gađanja kamenjem, u novom graničnom incidentu na Himalajima, naveli su danas indijski izvori.

Incident se desio u momentu kada indijske i kineske snage već dva mjeseca stoje suočene na strateškoj himalajskoj visoravni Doklam, teritoriju kraljevstva Butan.

Vojnici dvije zemlje su se jučer sukobili više od 1.200 kilometara od tog mjesta, u području Ladak u Kašmiru, na indijski Dan nezavisnosti.

Prema izvoru iz indijskog ministarstva odbrane, kineski vojnici su dva puta pokušali da uđu na indijski teritorij u zoni jezera Pangong, nadmorske visine 4.200 metara, ali su ih indijske snage odbile.

- Bila su dva manja incidenta. Sa kineske strane je bacano kamenje, ali situacija je pod kontrolom - rekao je taj zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman.

Poslije incidenta obje strane su se vratile na početne pozicije.

- Ovakve stvari se dešavaju svakog ljeta. Ovaj put je trajalo malo duže i bilo ozbiljnije, ali nije bilo upotrebe oružja - rekao je izvor iz policije u Šrinagaru.

Indija i Kina imaju dva teritorijalna spora, u regionima na sjeveru i istoku Indije. U ratu koji su vodili 1962. Kina je porazila indijske trupe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.