GLOBUS

Trump žali zbog uklanjanja spomenika i statua

Fena

17.8.2017

Američki predsjednik Donald Trump izrazio je danas žaljenje zbog rušenja spomenika posvećenih nekim od junaka poražene južnjačke vojske u građanskom ratu u SAD, prenose agencije. 

Kriza u vezi s rasističkim neredima u Charlottesvillu koja je poprimila ogromne razmjere je i započela inicijativom da se ukloni spomenik Robert E Leeju, jer se borio za zadržavanje robovlasničkog sistema. Odluku o uklanjanju je donijela lokalna vlast, ali su protiv nje ustali ultradesničari.

- Tužan sam kada vidim kako se rastura historija i kultura naše velike zemlje, uklanjanjem nekih prelijepih statua i spomenika. Ne možete promijeniti historiju, ali možete učiti iz nje. Stonewall, Jackson – ko je sljedeći? Washington, Jefferson? To je budalasto. Ljepota koju uklanjamo iz naših gradova i parkova će nam nedostajati, a nećemo je moći zamijeniti – napisao je Trump na društvenoj mreži Twitter.

On se već danima nalazi na udaru kritika zbog izjednačavanja uloge rasističkih demonstranata i građana koji su ustali protiv mržnje u nasilju koje je izazvano u Charlottesvillu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.