GLOBUS

Bannon otpušten: Sprema se za rat protiv Bijele kuće!

Trump i Bannon ( The Guardian)

Avaz.ba

19.8.2017

Steve Bannon, glavni strateški savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, nije više na toj funkciji, javljaju američki mediji.

Iz Bijele kuće je saopćeno da su Trumpov šef osoblja John Kelly i Bannon sporazumno dogovorili da danas bude posljednji radni dan za kontroverznog savjetnika.

New York Times javlja da je njegov odlazak odluka samog Trumpa. 

On je četvrti visoki zvaničnik Bijele kuće koji je napustio Trumpovu administraciju u posljednjih pet sedmica.

Bannon je bivši vlasnik Breitbart News, koji je objavio platformu američke ekstremne desnice koja je kasnije preimenovana u desnu alternativu (all-right).

Bannon je dugo bio izoliran u Bijeloj kući sa drugačijim stavovima od zvaničnih i čiju ostavku traže mnogi Trumpovi kritičari i iz redova republikanaca i demokrata, a prije nekoliko dana kritizirao je i nedavne predsjednikove prijetnje Sjevernoj Koreji.

Već par sati nakon otpuštanja, izvori bliski Bannonu javljaju da se očekuje njegov povratak u Breitbart. Ali, ono od čega strahuju u Bijeloj kući jesu glasine da će Bannon sada imati odriješene ruke da se obračuna sa onima sa kojima nema isti pogled na svijet, a da to neće zaobići ni Trumpa iako imaju sličan pogled na svijet.

Bannon je navodno dugo bio nezadovoljan Ivankom Trump i njenim mužem koje smatra njujorškim liberalima, a prve nezvanične informacije govore da on sada smatra da su Demokrate preuzele Bijelu kuću.

Axios, koji je prvi javio da Bannon odlazi iz Bijele kuće, piše da će Bannon zajedno sa milijarderskom familijom Merser koja finansira Breitbart, pokrenuti "pravi rat" protiv pripadnika Trumpove administracije.

Bannon je prijateljima kazao da u Breitbartu sada ima "mašinu za ubijanje" i da je moguće da se vratiti uredničkoj roli. Nakon vijesti o Bannonovom odlasku, urednik Breitbarts je kratko na Twitteru objavio: RAT!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.