GLOBUS

Revolucija kišobrana: Hiljade protestanata na ulicama Hong Konga

Avaz.ba

20.8.2017

Hiljade pobornika trojice mladih zatvorenih čelnika "Revolucije kišobrana", velikog prodemokratskog pokreta iz jeseni 2014. u Hong Kongu, protestirali su tražeći oslobađanje svih političkih zatvorenika.

Prizivni sud izrekao je prošle sedmice zatvorske kazne trojici čelika hongkonškog demokratskog pokreta u trajanju od 6 do 8 mjeseci, zadavši udarac traženju općeg prava glasa i izazvavši optužbe za političku umiješanost.

Joshua Wong (20), Alex Chow (24) i Nathan Law (26) osuđeni su prošle godine na rad za opće dobro zbog nezakonitog okupljanja, ali je hongkonško ministarstvo pravosuđa tražilo reviziju presude i njihovo slanje u zatvor.

Wong je zatvoren na šest mjeseci, Chow na sedam a Law na osam. Law je dosad najmlađi demokratski izabrani zastupnik Hong Konga. Međutim, prošli je mjesec ostao bez te pozicije zbog vladine tužbe.

Na protestima, okupljeni su pred Prizivnim sudom u središtu otoka skandirajući tražili "oslobađanje svih političkih zatvorenika".

Ova bivša britanska kolonija, kojom se upravlja po načelu "jedna zemlja, dva sustava" otkad je vraćena pod kinesku vlast 1997., bila je pogođena tromjesečnim uglavnom mirnim uličnim protestima krajem 2014. godine na kojima se tražilo da Peking tome gradu omogući punu demokratiju i uvede opće pravo glasa, ali Peking nije popustio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.