GLOBUS

Macron na evropskoj turneji lobira protiv jeftine radne snage

Avaz.ba

23.8.2017

Francuski predsjednik Emmanuel Macron krenuo je na turneju  po Austriji, Rumuniji i Bugarskoj, kojom želi osigurati potporu za jačanje evropskih standarda koji bi mogli smanjiti izvoz jeftine radne snage iz istočne u zapadnu Evropu.

Macron će danas doputovati u Salzburg gdje će se sastati s austrijskim kolegom Christianom Kernom te češkim i slovačkim premijerima Bohuslavom Sobotkom i Robertom Ficom.

Evropska politika o privremenim izaslanim radnicima u EU vruće je pitanje u Francuskoj, gdje je nezaposlenost visoka, a krajnja desnica poziva na odbacivanje evropskih pravila.

Evropska direktiva omogućuje kompanijama da šalju radnike u druge države članice na određeni rok.

Zapadnoevropske zemlje boje se da to dovodi do "dampinga" radne snage jer poslodavci imaju obavezu platiti izaslanim radnicima samo minimalnu plaću propisanu u zemlji domaćinu, dok socijalno osiguranje plaćaju u domovini. Takva praksa je česta u građevinarstvu i prerađivačkoj industriji.

Evropska komisija predložila je da se rad izaslanih radnika ograniči na 24 mjeseca, dok Francuska i Austrija traže da to bude još kraće.

Sastankom u Salzburgu želi se "postići pomak" i osigurati potpora Česima i Slovacima, rekao je Kern.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.