Predsjednički izbori u Češkoj u januaru 2018.

Fena
23.08.2017 16:07

Foto: Agencije

Građani Češke Republike izaći će u januaru iduće godine na tek druge predsjedničke izbore u savremenoj historiji zemlje na kojima se ishod odlučuje narodnim glasanjem, saopćio je u srijedu predsjednik Senata.

Dvadesetak kandidata, među kojima je i aktuelni predsjednik Milos Zeman, već je istaknulo svoju kandidaturu uoči glasanja za koje je predsjednik Senata Milan Strech izjavio da biti održani 12 i 13. januara.

Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji apsolutnu većinu, izbori će ući u drugi krug 26. i 27. januara, izjavio je Stech na državnoj televiziji. 

Zeman, koji je poznat po svojim antimuslimanskim, preoruskim i prokineskim stavovima, objavio je ranije da će se natjecati za drugi petogodišnji mandat.

Taj 72-godišnji bivši komunista i pristalica Donalda Trumpa uživa podršku uglavnom u ruralnim dijelovima zemlje i nije popularan među proevropskim intelektualnim krugovima u Pragu i drugim velikim gradovima.

Kritičari su izrazili zabrinutost da njegovo zdravstveno stanje nije idealno za obavljanje predsjedničke dužnosti. Zeman je strastveni pušač, voli žestoka pića i pati od dijabetske neuropatije koja ga je prinudila da hoda sa štapom.

Među 20 ostalih kandidata su bivši predsjednik Akademije nauka Jiri Drahos i poslovni čovjek Michal Horacek - koji zajedno sa Zemanom vode u anketama javnosti.

Drahos, 68-godišnji hemičar po struci, smatra se jedinim kandidatom koji bi mogao poraziti Zemana, za koga je anketa instituta Median u junu pokazala da bi osvojio 53,5 posto glasova u drugom krugu izbora.

Oni koji žele da se kandiduju na predsjedničkim izborima moraju dobiti podršku najmanje 20 poslanika i 10 senatora, ili prikupiti 50.000 potpisa do 7. novembra.

Ovlasti češkog predsjednika nisu tako široke kao njegovih kolega u Francuskoj i Sjedinjenim Državama, ali on može imenovati ili smijeniti premijera i ostale članove vlade, kao i odobravati ili ulagati veto na zakone koje usvoji parlament.

Zeman je treći češki predsjednik otkako je zemlja stekla nezavisnost 1993. godine, nakon pokojnog disidenta i pisca Vaclava Havela i ekonomiste Vaclava Klausa.

Prije predsjedničkih izbora, Česi će održati opće izbore 20 i 21. oktobra.

Predvođena milijarderom Andrejom Babisom, centristička stranka ANO pojavila se kao najveći favorit u nedavnim anketama javnosti, prenosi agencija AFP.

NA VRH