GLOBUS

Vrijeme je da Njemačka plati

Avaz.ba

25.8.2017

Premijer Beata Šidlo tvrdi da Poljska ima pravo da zatraži od Njemačke nadoknadu za štetu nanijetu tokom Drugog svjetskog rata.

- Poljska govori o pravičnosti. Poljska govori šta treba da se uradi. Mi smo žrtve Drugog svjetskog rata. Mi smo žrtve kojima šteta još nije nadoknađena - poručila je ona.

Šidlova je pozvala sve kritičare ove ideje da "pogledaju historiju i sjete se šta se desilo na poljskoj zemlji za vrijeme rata".

Ranije je o pravu Poljske na njemačku reparaciju za štetu nanesenu za vrijeme Drugog svjetskog rata govorio i ministar odbrane Antonij Mačarevič.

- Nije istina da je poljska odbila njemačku vojnu reparaciju. To je učinila sovjetska kolonija, koja se zvala Poljska - objasnio je Mačarevič.

On tvrdi da Varšava ima pravo da ponovo pokrene pitanje odštete, jer dokument kojim je odbijen zahtjev Poljske - "nema pravnu vrijednost".

Ranije je poljski spoljnopolitički resor saopćio da razmatra mogućnost da zatraži odštetu od Njemačke.

Početkom sedmice, poljski mediji objavili su da poslanici Sejma iz vladajuće partije Pravo i pravda spremaju zakon kojim će biti zatražena odšteta i od Rusije (kao nasljednika SSSR-a).

Na kraju Potsdamske konferencije 1945. godine, na kojoj se govorilo o poslijeratnom rješavanju različitih pitanja, Poljska je dobila od Njemačke Pomeraniju, Šleziju i dvije trećine Pruske.

Međutim, izgubila je teritorije u Bjelorusiji i zapadnoj Ukrajini, navodi "Sputnik".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.