GLOBUS

California: Nasilje na desničarskom mitingu, uhapšeno 14 osoba

Fena

28.8.2017

Hiljade rivalskih demonstranata sukobilo se u nedjelju u Kaliforniji s pristalicama američkog predsjednika Donalda Trumpa, što je dovelo do hapšenja 14 osoba, kazali su policija i očevici. 

Mirni protest u Berkeleyu u blizini San Francisca prerastao je u nasilne sukobe oko podneva po lokalnom vremenu, kada je izbila tuča između suprotstavljenih strana u parku Građanskog centra Martin Luther King mlađi, koji je bio zatvoren za javnost, javlja AFP.

Stotine ljevičarskih "antifa" aktivista obučenih u crno preskočile su policijske barikade kako bi se sukobili s manjim brojem Trumpovih pristalica koji su se pojavili unatoč tome što je njihov miting "Ne marksizmu u Americi" otkazan zbog straha od nasilja. 

Suparnički demonstranti su okružili svoje brojčano nadjačane rivale, uzvikujući "Ne Trumpu, ne KKK, ne fašističkoj SAD" i "Idite kući nacisti".

Policija je izvela iz parka određeni broj demonstranata pokrivenih lica, saopćivši da ih je 14 uhapšeno, većinom zbog kršenja zabrane nošenja maski, štapova i drugih potencijalnih oružja. 

Kako izvještava Los Angeles Times, interventna policija je ispalila gumeni metak na demonstranta koji je pokušao preskočiti barikadu i ući u park, dok su demonstranti bacali dimne bombe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.