GLOBUS

Ram Rahim Singh ide u zatvor na deset godina: Osuđen za silovanje svojih učenica

Avaz.ba

28.8.2017

Kontroverzni indijski guru Gurmeet Ram Rahim Singh osuđen je u ponedeljak na deset godina zatvora za silovanje, nekoliko dana nakon nereda koje su pokrenule njegove pristaše iz sekte Dera Sacha Sauda, u kojima je poginulo 38 ljudi.

- Ram Rahim je osuđen na deset godina zatvora - rekao je za AFP Utsav Singh Bains, advokat žrtava.

Nekoliko hiljada njegovih sljedbenika širili su teror prošle sedmice u više gradova na sjeveru zemlje, paleći automobile pošto je sud proglasio njihovog vođu krivim za silovanje dvije žene 2002. koje su bile njegove učenice.

Poznat pod nadimkom "šaka u oko" zbog sklonosti prema odjeći kričavih boja i nakitu, taj pedesetogodišnji duhovni vođa sekte Dera Sacha Sauda tvrdi da ima više od 50 miliona sljedbenika u svijetu.

Oštećenice su već najavile žalbu na visinu kazne.

- Mislimo da ima još najmanje 48 žrtava koje je silovao, a koje su ubijene ili se boje progovoriti - rekao je Bains.

Ovo nije prvi put da se Gurmeet Ram Rahim Singh našao u središtu polemike. Godine 2015. je bio optužen da je 400 svojih sljedbenika nagovorio na kastraciju kako bi bili bliže Bogu. Usto je optužen u istrazi o ubistvu novinarke 2002. godine.

U gradu Rohtaku, u državi Haryani, gdje je guru zatvoren, raspoređen je veliki broj policajaca kako bi se spriječili novi neredi.

- Bude li situacija zahtijevala upotrebu oružja, moji ljudi imaju slobodu da odluče o tome - rekao je načelnik policije u Rohtaku za televizijsku mrežu.

Singh je na čelu sekte još od svoje 23. godine, a osim što se prodaje masi kao duhovni vođa, snima i glumi u filmovima, nastupa na rock koncertima i prodaje vlastitu liniju prehrambenih proizvoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.