GLOBUS

Putin obećao Orbanu da će ga naučiti džudo

Avaz.ba

28.8.2017

Predsjednik Rusije i mađarski premijer Viktor Orban, koji je ruskog lidera na prvenstvo pozvao u februaru, prilikom njegove prethodne posjete Mađarskoj, imali su i bilteralni susret.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin drugi put je u posjeti Mađarskoj ove godine, ovaj put da bi prisustvovao svjetskom prvenstvu u džudou, koje se održava u Budimpešti.

Putin i mađarski premijer Viktor Orban, koji je ruskog lidera na prvenstvo pozvao u februaru, prilikom njegove prethodne posjete Mađarskoj, imali su i bilteralni susret.

Pred početak sastanka Putin je Orbanu obećao da će ga podučiti u džudou.

"Hvala na pozivu. Ovo, naravno, nije fudbal, ali je isto tako lijep sport", rekao je Putin Orbanu.

Na Orbanovu konstataciju da pokušava da savlada pravila džudoa ruski predsjednik mu je uzvratio da je spreman da mu u teoriji objasni sve tajne tog sporta.

Putin inače ima crni pojas u džudou.

U međuvremenu opozicione partije u Mađarskoj negodovale su zbog Putinove posjete, i zabrinute su da je Orban postao pretjerano blizak sa ruskim liderom, navodi AP, podsjećajući da je Orban svojevremeno bio veoma kritičan prema ruskom uticaju u regionu.

Mađarska se oslanja na uvoz nafte i prirodnog gasa iz Rusije, koja također gradi nove reaktore za mađarsku nuklearnu elektranu, koja potiče iz doba Sovjetskog Saveza.

Kritičari tvrde da je taj projekat prepun rizika od korupcije i da povećava zavisnost Mađarske od Moskve.

Rusija je Mađarskoj dala zajam od 10 miliona eura za razvoj nuklearnih postrojenja, navodi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.