GLOBUS

Francuska osudila rušenje škola na Zapadnoj obali

Avaz.ba

30.8.2017

Francuski zvaničnici su ove sedmice osudili najnovije rušenje i onesposobljavanje palestinskih obrazovnih objekata na okupiranoj Zapadnoj obali čiju izgradnju i rad su finansirali Francuska i Evropska unija, te su pozvali Izrael da vrati imovinu koja je oduzeta ovim ustanovama.

Portparol francuskog ministarstva vanjskih poslova  kazao je da su ove izraelske aktivnosti u suprotnosti s međunarodnim zakonima, izražavajući zabrinutost zbog izraelskih planova koji stoje iza rušenja i njihovog utjecaja na stvaranje održive palestinske države, izvještava palestinska novinska agencija WAFA. 

Izraelske vlasti su 21. avgusta srušile vrtić u zajednici Žabal al Baba (Jabal al Baba), a sljedećeg dana školu u selu (Žubet ad Dib) Jubbet adh Dhib.

Početkom ovog mjeseca  također su zaplijenile solarne panele putem kojih se električnom energijom napajala jedna škola u zajednici Abu Nuvar (Abu Nuwar). 

Objekti ove škole koju finansira Francuska, također su zaplijenjeni u februaru 2016., kratko nakon što su izgrađeni.

- Ova rušenja, koja su u suprotnosti s međunarodnim zakonom, još su više uznemirujuća jer su se dogodila na području poznatom kao E1 , koje je od strateške važnosti za održivost buduće palestinske države s glavnim gradom Istočnim Jerusalemom i za dvodržavno rješenje kojem Francuska ponovo potvrđuje svoju posvećenost - kazao je portparol. 

Nekoliko ovih objekata  finansirali su evropski donatori, uključujući Francusku. Potonji su od izraelskih vlasti zatražili da vrate zaplijenjenu imovinu.

Oduzimanje imovine su također u više navrata osuđivali i zvaničnici EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.