GLOBUS

Nakon informacija da je oteta, novinarka iz Rusije večeras ipak stiže u Moskvu

Avaz.ba

31.8.2017

Ruska novinarka Ana Kurbatova (29) deportovana je iz Ukrajine i večeras će doputovati u Moskvu, objavila je ruska stanica "Kanal 1".

Ukrajinske vlasti optužuju Kurbatovu za manipulisanje informacijama od javnog značaja i učestvovanje u antiukrajinskoj propagandi.  

Agencija Tass navodi da Kurbatova ima trogodišnju zabranu ulaska u Ukrajinu.

Ruska tv stanica je u srijedu prvobitno javila da je Kurbatova oteta u Kijevu, a potom je objavljeno da je nju privela ukrajinska bezbjedonosna služba SBU.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u srijedu ukrajinske vlasti za otmicu ruske novinarke prije nego su saopštile da će je deportovati, nazivajući takav potez "namjernom provokacijom" ukrajinske bezbjedonosne službe.

Prema navodima medija, Kurbatova, rođena u Stavropolju, dobijala je u više navrata prijetnje zbog izvještavanja o događajima u Ukrajini.

- Sajt Mirotvorac koji je zabranjen u Rusiji, stavio ju je 26. avgusta na crnu listu. Ona je optužena za pristrasno izvještavanje sa vojne parade na Dan nezavisnosti Ukrajine. Takođe je optužena da je manipulisala značajnom informacijom i za učešće u antiukrajinskoj propagandi - objavio je ovaj kanal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.