GLOBUS

Erdogan: Tužba protiv turskih stražara zbog incidenta u Washingtonu je 'skandal'

Avaz.ba

1.9.2017

Odluka američkih vlasti da uhapse turske stražare umiješane u nasilne nerede koji su se dogodili u maju u Washingtonu je skandal, kazao je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Američki tužitelji podigli su optužnice protiv desetak pripadnika turskog sigurnosnog i policijskog osoblja za fizički napad na demonstrante u Washingtonu tokom Erdoganove posjete tom gradu u maju, izvještava Reuters.

- Ovo je totalni skandal. To je skandalozan pokazatelj kako se provodi pravda u Sjedinjenim Državama - kazao je turski predsjednik novinarima nakon klanjanja bajram-namaza.

U tom incidentu, koji se dogodio 16. maja i koji je snimljen, povrijeđeno je 11 osoba ispred rezidencije turskog ambasadora, što je dodatno otežalo bilateralne odnose u trenutku kada su saveznici u NATO-u u žestokom neslaganju zbog politike u Siriji.

Turska je za nerede optužila demonstrante koje povezuje s Radničkom partijom Kurdistana (PKK), dok je načelnik policije Washingtona incident opisao kao brutalni napad na mirne demonstrante.

Erdogan je rekao da mu SAD nisu pružile zaštitu od pripadnika PKK-a tokom njegove posjete, te da će o tome razgovarati s predsjednikom Donaldom Trumpom tokom sljedeće posjete.

Optužbe protiv pojedinih pripadnika Erdoganovog osiguranja poslale su jasnu poruku da SAD "ne toleriraju pojedince koji koriste zastrašivanje i nasilje kako bi ugušile slobodu govora i legitimno političko izražavanje", naveo je u saopćenju američki državni sekretar Rex Tillerson.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.