GLOBUS

Lavrov: SAD i Sjeverna Koreja komuniciraju polutajnim kanalima

Avaz.ba

1.9.2017

Moskva tražiti nastavak pregovora o situaciji na Korejskom poluostrvu, izjavio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Mi znamo da Amerikanci na nekim polutajnim, poluzvaničnim kanalima razgovaraju sa predstavnicima Pjongjanga“, rekao je Lavrov, prenosi "Sputnjik".

„Nećemo imati ništa protiv, bićemo samo ’za‘ ako se oni dogovore o nekoj deeskalaciji, ako se svi ohlade, sjednu za pregovarački sto i počnu da razgovaraju. Imamo zajednički cilj — denuklearizacija Korejskog poluostrva, tako da na sjeveru ne bude nuklearnog oružja, a na jugu, ni svog, ni američkog“, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

U utorak 29. avgusta Pjongjang je izvršio raketnu probu. Sekretar šefa japanskog kabineta Jošihide Suga rekao je da je raketa proletjela iznad severnog japanskog ostrva Hokaido i pala 1.180 kilometara istočno od ostrva u Tihi okean. Prema navodima južnokorejskih medija koji navode vojsku zemlje, balistički projektil Sjeverne Koreje letio je 2.700 kilometara i dostigao maksimalnu visinu od 550 kilometara.

Vijeće sigurnosti UN održalo je vanredno zasjedanje u vezi sa još jednim lansiranjem balističke rakete Sjeverne Koreje i usvojio izjavu predsjednika u kojoj se osuđuju akcije Pjongjanga i zahtjeva da se probe zaustave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.