GLOBUS

Podrhtava tlo: Sjeverna Koreja izvela najjači nuklearni test?!

Avaz.ba

3.9.2017

Zemljotres jačine 6,3 stepena Rihterove skale zabilježen je u Sjevernoj Koreji što bi moglo da sugerira da je izveden nuklearni test. Registriran i drugi potres.

Američki geološki zavod saopćio je da je registrirao potres na 55 kilometara sjeverozapadno od Kimčaeka. 

Kineska agencija za zemljotrese saopćila je da je registrirala još jedan potres u Sjevernoj Koreji magnitude 4,6 stepeni Rihterove skale poslije prvobitne jačine 6,3 stepeni.

U saopćenju na sajtu administracije kaže se da je drugi potres, dubine na nula kilometara, uslijedio samo osam minuta poslije prvog koji je, kako se navodi "sumnjiva eksplozija".

Kineske vlasti navode u saopćenju na svom sajtu da je zemljotres koji se dogodio u jutarnjim satima, potres je zabbilježen na dubini od nula metara.

Koordinate dva zemljotresa su skoro identične, navode kineski stručnjaci.

Ranije u toku jučerašnjeg dana zvanična sjevernokorejska agencija (KCNA) je izvijestila da je Institut za nuklearno oružje razvio "napredniju nuklearku", koja može da se instalira na interkontinentalni balistički projektil.

Novo oružje, navodno hidrogenska bomba, ne samo da može da izazove "enormno uništenje", nego stvara i "moćan elektromagnetni talas".

Nedavno podrhtavanje tla u tom regionu bilo je uzrokovano nuklearnim testovima koje je odobrio Kim D, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.