GLOBUS

Japan se sprema za potencijalni rat: Vlasti razradile plan za evakuiranje svojih državljana iz Južne Koreje

Avaz.ba

5.9.2017

Rast tenzija na Korejskom poluotoku razlog je zabrinutosti cijelog svijeta, a ponajviše država koje su potencijalne mete balističkih projektila Kim Džong-unova režima.

Za razliku od prijašnjih zaoštravanja odnosa Sjeverne Koreje s Južnom Korejom, SAD i Japanom, ovaj put situaciju dodatno pogoršava nekoliko faktora. 

Prvo, Kim Džong-unov režim je tokom vikenda uspješno proveo šesti, dosad najveći nuklearni test za koji tvrde da je bila detonacija hidrogenske bombe, dovoljno male da stane u bojnu glavu balističkog projektila. 

Drugo, postigli su dramatični napredak u razvoju balističkih projektila srednjeg i dugog dometa, Hwasong-12 i Hwasong-14. To znači da sada mogu dosegnuti ne samo Južnu Koreju (kojoj je veća prijetnja 10.000 komada konvencionalnog artiljerijskog naoružanja usmjereno prema Seulu) ili Japan, nego i američke baze na Pacifiku poput Guama, a potencijalno i samo američko tlo, bilo Aljasku ili čak zapadnu obalu SAD.

I dok nezavisni stručnjaci još uvijek ne mogu potvrditi da li Sjeverna Koreja može dosegnuti obalu SAD, nema sumnje da su im Južna Koreja i vjerovatno Japan prve mete. Toga su svjesni i Japanci koji su posljednju eskalaciju, prilikom koje je njihov sjeverni otok Hokkaido već preletio jedan Kim Džong-unov projektil, vrlo ozbiljno shvatili.

Nikkei Asian Rewiev piše kako japanske vlasti planiraju evakuaciju 60.000 svojih građana koji trenutno žive ili rade u Južnoj Koreji.

 - Budući da postoje mogućnosti novih provokacija moramo biti na oprezu i poduzeti sve što možemo kako bismo osigurali sigurnost naših građana - rekao je u ponedjeljak japanski premijer Shinzo Abe.

Iako će odgovor na najnoviju demonstraciju prkosa Kim Džong-unova režima vrlo vjerovatno biti nove sankcije Sjevernoj Koreji, jasno je da one ne mogu biti efikasne bez značajne uloge Kine koja se zasad čini nespremnom u potpunosti izolirati režim. U tom slučaju bi Kim Džong-un mogao nastaviti s testiranjima nuklearnog oružja i balističkih projektila, što otvara mogućnost da će zapaljivom Trampu prekipjeti do te mjere da više neće odgovarati bijesnim tweetovima nego i vojnim napadom. 

A kako je rekao američki ministar obrane James Mattis, njihov odgovor na bilo kakvu prijetnju SAD ili njihovim saveznicima bit će "masovni vojni odgovor". 

U tom kontekstu Japanci su brzo pobrojali da u Južnoj Koreji živi 38.000 njihovih građana, plus još 19.000 turista ili povremenih putnika.

 - Ako se SAD odluči na vojnu akciju protiv Sjeverne Koreje, japanska vlada će početi s evakuiranjem neovisno o tome hoće li Amerikanci javno otkriti svoje planove - rekao je izvor iz japanske vlade.

Tokio bi svoj plan evakuiranje proveo u četiri faze, ovisno o eskalaciji napetosti. Prva je apel građanima da ne putuju u Južnu Koreju ako ne moraju, druga da građanima kažu da uopće ne putuju u Južnu Koreju, treća je hitni poziv japanskim građanima da napuste tu državu, a četvrta da potraže zaklon u sigurnijim dijelovima Južne Koreje u slučaju napada sa Sjevera. 

Japanci su u tu svrhu već identificirali 900 sigurnih zona za svoje građane u Južnoj Koreji, poput stanica podzemne željeznice, piše Nikkei.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.