GLOBUS

Devet država na svijetu posjeduje atomske bombe, a nije samo Sjeverna Koreja problematična

M. DAUTBEGOVIĆ

5.9.2017

Nakon što je Sjeverna Koreja protekle sedmice testirala hidrogensku bombu, planeta se opet našla pred opasnošću globalnog nuklearnog rata.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un (Kim Jong-un) očito ne namjerava stati u razvoju i proširivanju svog nuklearnog arsenala.

Iako u ovom trenutku ne postoje službeni podaci, vjeruje se da Sjeverna Koreja trenutno raspolaže sa 10 do 20 nuklearnih bojevih glava.

Stručnjaci i obavještajne agencije vjeruju kako Kimove atomske bombe još uvijek nemaju interkontinentalni domet, ali je pitanje vremena kada će i to moći.

Sjeverna Koreja tako je i službeno postala deveta država na svijetu koja u svom arsenalu raspolaže sa atomskim bombama.


Najveći broj nuklearnih bojevih glava imaju, očekivano, Rusija i SAD. Rusija se nalazi na prvom mjestu sa, vjerovali ili ne, 7.000 atomskih bombi, a u stopu ih prati SAD koje u svom arsenalu raspolažu sa 6.800 bojevih glava.

Na trećem mjestu po broju nuklearnih bojevih glava nalazi se Francuska sa 300, a slijede Kina sa 270 i Velika Britanija sa 215.

Pakistan ima između 130 i 140, a Indija 120-130.

Najveća misterija, uz Sjevernu Koreju, kada su u pitanju atomske bombe jeste Izrael.

Dok su sve druge države koje raspolažu atomskim bombama obavljale testove i potpisivale razne međunarodne ugovore o upotrebi i korištenju nuklearnih bombi, Izrael nikada nije ni potvrdio, ni demantovao navode da je razvio atomsko oružje.

Vjeruje se kako je Izrael razvio atomsko naoružanje sredinom 60-tih godina prošlog vijeka, ali ne postoje ama baš nikakvi podaci o testiranju atomskih bombi.

Pet država (SAD, Rusija, Velika Britanija, Kina i Francuska) su potpisnice međunarodnog ugovora o kontroli nuklearnog naoružanja (NPT), dok su taj ugovor odbile potpisati Pakisatan, Indija i Sjeverna Koreja.

Zanimljivo je da taj ugovor nikada nije bio ni ponuđen Izraelu, iako i "ptice na grani" danas znaju da ta država raspolaže sa nuklearnim arsenalom.


Koliko Izrael pokušava sakriti svoj nuklearni program najbolje govori slučaj Mordechaia Vanunua.

Vanunu je bio dugogodišnji uposlenik izraelskog nuklearnog istraživačkog centra Negev.

Međutim, nije želio šutiti o tome šta se tamo dešava, pa je 1986. godine otkrio engleskim medijima da Izrael posjeduje atomsku bombu, te da razvija i strašnije oružje od toga.

Nakon što je otvorio dušu, zloglasna izraelska obavještajna služba MOSSAD je poslala svoje agente, koji su Vanunua drogirali i oteli u Italiji, te da prebacili u Izrael.

Tamo mu je održano suđenje iza zatvorenih vrata i bez advokata (?!), te je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 18 godina.


Dok se međunardona zajednica bavi iranskim nuklearnim programom, pred Izraelom se zatvaraju oči

Tokom boravka u zatvoru, bile su mu zabranjene posjete, a kada je 2004. godine pušten, izraelska vlada mu je ograničila sve građanske slobode, pa mu tako nije dozvoljeno napuštanje zemlje, niti davanje bilo kakvih izjava za javnost.

Izraelske vlasti su ga od 2004. do danas više puta hapsile i osuđivale zbog iznošenja istine, što je naišlo na osudu međunarodne zajednice, ali se u biti ništa nije promijenilo.

Izrael tako na sve moguće načine pokušava sakriti istinu o svom nuklearnom programu, dok s druge strane ulaže maksimalne napore da sabotira i zaustavi druge zemlje koje nastoje razviti atomsko oružje, prije svih Iran.

Naravno, nije samo Izrael i njegove bombe prijetnja po planetu. Na Zemlji se u ovom trenutku ukupno nalazi oko 14.000 atomskih bombi, a kad bi sve one eksplodirale život na Zemlji bi nestao i ne bi bio moguć narednih nekoliko stotina godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.