GLOBUS

Stižu prvi snimci uragana Irma: Zastrašujući vjetar od 320 km/h, oluja nosi sve pred sobom

Avaz.ba

6.9.2017

Stanovnici i turisti bit će evakuirani s područja Kariba i Floride nakon što je uragan Irma, veličine cijele Francuske, postao najsnažnija oluja ikad zabilježena u Atlantskom oceanu. 

Američki centar za uragane saopćio je da je uragan Irma pojačao do opasnosti kategorije - pet. To je otkriveno kad je Irma udarila u otoke sjeveroistočnih Kariba na putu koji bi taj uragan mogao odvesti do SAD.

Jutros je oko ove potencijalno katastrofalne oluje pogodilo Barbudu, samo nekoliko sati nakon službenog upozorenja ljudima i poruke da potraže zaklon. 

To službeno obraćanje stanovništvu završilo je riječima ‘Neka nas Bog sve zaštiti’, javlja Daily Mail. 

Izdata je preporuka ljudima da se skriju u skloništa , a stigli su i prvi snimci oluje od 320 km/h koja nosi sve pred sobom. 

Jaka kiša i vjetar potresli su i susjedni otok Antiguu, gdje su stvari letjele uokolo, a ljudi se skrivali u svojim domovima ili službenim skloništima.


Na pumpama su velike kolone, jer se građani žele osigurati za dovoljne količine goriva, u slučaju da moraju napustiti svoje domove. 

Za sada nema prognoza koliko oluja može trajati, ali ovaj uragan je ozbiljno shvaćen da je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) proglasio vanredno stanje za Floridu, Portoriko i Američke Djevičanske otoke, dok su vlasti na Bahamima rekle da će evakuirati stanovništvo šest otoka na južnom kraju tog otočja.

U posljednjem videu pogledajte razlike između uragana prve, druge, treće, četvrte i pete kategorije i kakve štete on može prouzrokovati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.