GLOBUS

Amerika će pomoći Japanu u jačanju balističkog programa

Srna

6.9.2017

Državni sekretar odbrane SAD Džejms Metis (James Mattis) potvrdio je namjeru SAD da pomogne Japanu u jačanju balističkog programa te zemlje, saopćeno je iz Pentagona.

U saopćenju se navodi da su se Metis i japanski ministar odbrane Icunuri Onodera (Itsunori Onodera) u telefonskom razgovoru saglasili o tome da je posljednji test Pjongjanga destabilizujuća provokacija i da predstavlja prijetnju kako regionalnoj tako i globalnoj bezbjednosti. 

Metis je izjavio kako su SAD spremne da brane Japan kao zemlju koja je jedan od najvećih saveznika Amerike, kao i da nastave sa započetim poslom kada je riječ o očuvanju mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu.  Američki sekretar odbrane razgovarao je i sa južnokorejskim kolegom Song Jung Momom i istakao kako će bilo kakva prijetnja saveznicima biti dočekana velikom vojnom reakcijom Amerike, prenosi "Sputnjik". 

Predsjednik SAD Donald Tramp (Donald Trump) je nakon posljednje nuklearne probe Pjongjanga izjavio kako će dozvoliti Južnoj Koreji i Japanu nabavku veće količine "visoko sofisticirane" vojne opreme.  


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.