GLOBUS

Makron: Turska je partner od vitalnog značaja za Evropsku uniju

Fena

7.9.2017

Turska ostaje vitalno važan partner Evropske unije i veze se moraju zadržati uprkos zabrinjavajućem zaokretu u posljednje vrijeme, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) u intervjuu grčkom listu Kathimerini, prenosi Reuters. 

Makronova izjava dolazi nakon stava njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je izjavila da treba prekinuti pregovore o članstvu Turske u EU.

-Turska je skrenula s puta ka EU posljednjih mjeseci i napravila pogrešne korake koje ne možemo ignorirati, posebno kada se tiče carinske unije. Ali, ja želim izbjeći potpunu podjelu i razdvajanje jer je Turska partner od životne važnosti u mnogim krizama s kojima se suočavamo, posebno imigracijama i terorističkom prijetnjom – naveo je Makron.

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayip Erdogan) rekao je jučer kako je njegova zemlja odgovorila na obaveze prema Evropskoj uniji (EU), no kako Unija nije ispunila obećanja data Turskoj. U tom smislu, kako je kazao, Turska ne može trpjeti optužbe od EU.

Naglasivši da je Turska uradila svoj dio zadaće, Erdoan je kazao da je potez na Evropskoj uniji da se odredi želi li nastaviti proces učlanjenja Turske. Dodao je da neće dozvoliti da to pitanje i Turska postanu predmet predizbornih prepucavanja u Njemačkoj i Austriji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.