GLOBUS

Ameriku za vikend očekuje apokalipsa: Uragani Irma, Katia i Jose kreću se ka SAD, najjači udari će pokositi sve!

Avaz.ba

7.9.2017

Uragan Irma, jedan od najjačih u historiji, potpuno je opustošio Antigvu i Barbudu, Sveti Martin, Portoriko i Djevičanska ostrva i sada je na putu za Kubu, Bahame i Floridu. Ono što je Irma ostavila iza sebe zapanjilo je cijeli svet, jer se niko nije nadao da će uništiti gotovo sve. Ali, nevoljama tu nije kraj jer se Irmi pridružuju uragani Katia i Jose. 

Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da su trenutno aktivna tri uragana na Atlantiku - Irma koji se smatra jednim od najjačih uragana u ovom vijeku i koji se kreće ka Floridi, Jose koji je još na otvorenom moru 1.000 kilometara od Antila i Katia, koji se kreće ka obali Meksika.

Tropske oluje Jose i Katia ojačale su tokom srijede, a ovo je prvi put od 2010. godine da su tri uragana aktivna na Atlantskom okeanu.

URAGAN IRMA

Uragan Irma je u svojoj punoj snazi dostigao kategoriju 5 i zovu ga najsnažnijim uraganom na Atlantiku u posljednjih 10 godina. Ovaj uragan dostigao je brzinu od 285 kilometara na sat i donio obilne padavine praćene jakim vjetrovima.

Najmanje devet osoba je poginulo, a 23 su povrijeđene u udaru Irme na francuskim Karipskim ostrvima.

Uragan Irma koji je protutnjao Karibima ostavio je za sobom veliku materijalnu štetu čije se razmjere još uvijek ne mogu procijeniti.

Uragan je nanio "apsolutno razaranje" karipskom ostrvu Barbuda i izazvao štetu koja se procjenjuje na oko 150 miliona dolara, izjavio je premijer države Antigva i Barbuda, Gaston Brown (Braun).On je rekao da je na Barbudi nastradalo jedno dijete, prenosi BBC. Takođe je dodao da je 50 posto stanovništva Barbude ostalo bez domova i da će obnova ostrva koštati 100 miliona dolara.

Irma predstavlja prijetnju i za američku Istočnu obalu, koja je proglasila vanredno stanje, a očekuje se do subote stići do Floride.

URAGAN KATIA

Uragan Katia, koji se trenutno nalazi na 322 kilometra od meksičkog zaljeva, polako jača i najvjerovatnije će biti snažan kao i drugi uragani kada stigne do kopna, upozorio je danas američki Nacionalni centar za uragane.

Katia je trenutno uragan prve kategorije, sa udarima vjetra od 121 kilometara na sat. Opisujući Katiu kao "mali tropski ciklon", Centar je kazao da se predviđa da bi do kraja nedjelje mogao da pogodi Veracruz.

Malo kretnji bit će u toku današnjeg dana, ali se onda očekuje da će uragan krenuti ka jugozapadu i da će biti kod obale u petak kasno uvečer ili u subotu ujutru.

Glavnu prijetnju predstavljat će za Meksiko, tačnije za njegov istočni dio. U ovom dijelu očekuju se obilne padavine koje mogu da izazovu poplave i klizišta.

Očekuje se da će Katia ojačati tokom narednih 48 sati.

URAGAN JOSE

Uragan Jose dolazi na Karibe i trebalo bi da prati putanju uragana Irma oko malih Antila.

Jose spada trenutno u kategoriju jedan, vjetrovi udaraju oko 135 kilometara na sat i kreće se prema Ostrvima zavjetrine. Iako predstavlja prijetnju, Jose je mnogo slabiji od Irme.

Jose predstavlja desetu oluju u ovoj sezoni.

U najgorem mogućem scenariju, ako Florida bude uspjela da izvuče najmanju moguću štetu od uragana Irme, za nekoliko dana bila bi pogođena drugim uraganom - Joseom.

Očekuje se da će se razviti u narednih nekoliko dana, a meterolog Ryan Mau rekao je da uragan Jose treba pažljivo pratiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.