GLOBUS

Barnije zabrinut britanskim planom za granicu s Irskom

Mišel Barnije ( AFP)

Fena

7.9.2017

Glavni pregovarač Evropske unije u pregovorima o "Brexitu" izjavio je da su neprihvatljivi britanski planovi za specijalnu nagodbu o granici s Irskom nakon što Britanija izađe iz EU.

- Velika Britanija želi da EU obustavi primjenu svojih zakona, carinske unije i svog jedinstvenog tržišta na budućoj vanjskoj granici EU, te želi da iskoristi Irsku kao neku vrstu testa za buduće carinske odnose između EU i Britanije. To se neće desiti - kazao je Mišel Barnije (Michel Barnier) na konferenciji za novinare u Briselu, izvještava Reuters.

Barnije je rekao da ga je zabrinulo ono što je vidio u britanskom dokumentu u vezi Irske i Sjeverne Irske. Rješenje mora biti "jedinstveno" i zahtijevat će fleksibilnost obje strane, istakao je.

EU u svom dokumentu objavljenom u četvrtak insistira da je "odgovornost predlaganja rješenja" o Irskoj pripala Britaniji.

Pored dokumenta o granici s Irskom, EU je također izdala dokumente u kojima se precizira njena pregovaračka pozicija u pregovorima o carini, intelektualnom vlasništvu, zaštiti podataka i javnim nabavkama.

Barnije tvrdi da se svi ovi dokumenti tiču pregovora o britanskom izlasku iz EU, te da ne uključuju pitanja budućih odnosa i trgovinski sporazum o kojima će se morati razgovarati tokom novih pregovora.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.