GLOBUS

Evropska komisija o Turskoj neće odlučiti prije sljedeće godine

AFP

Srna

7.9.2017

Ministar vanjskih poslova Estonije Sven Mikser izjavio je kako se ne očekuje da će Evropska komisija do sljedeće godine izvršiti procjenu o tome da li Turska ispunjava ili ne ispunjava kriterijume za članstvo u EU.

Mikser se na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Talinu saglasio s finskim ministrom vanjskih poslova Timom Soinijem da ne treba prekinuti pregovore s Ankarom.

Litvanski ministar vanjskih poslova Linas Linkevičijus podržao je stav estonskog i finskog kolege i rekao da bi se prekidom pregovora omogućilo Turskoj da se još više udalji od EU, što bi predstavljalo efekat suprotan onom koji Evropa želi.

Njemački ministar vanjskih poslova Zigmar Gabrijel (Sigmar Gabriel) ponovio je izjave kancelarke Angele Merkel i njenog direktnog konkurenta na narednim izborima u Njemačkoj Martina Šulca (Schulz), koji su izjavili da se oštro protive pristupanju Turske Evropskoj uniji, prenosi "Deutsche Welle".

Gabrijel je optužio Ankaru da "vratolomnom brzinom" okreće leđa EU i podsjetio da Berlin duže vrijeme "odbija da odgovori na provokacije Turske" i da je to Njemačka uradila čak i nakon izjava turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) u kojima je njemačku vladu uporedio sa "nacističkom Njemačkom".

Holandski ministar vanjskih poslova Bert Kenders (Koenders) izjavio je da se Holandija slaže sa stavom Njemačke, ali da, s druge strane, smatra da ne treba zaustaviti pregovore s Turskom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.