GLOBUS

Čuveni Sarajlija u očekivanju razornog uragana Irma na Floridi: Spremamo se da bježimo, ali su otkazani svi letovi... Ne znamo šta da radimo...

Slobodan Janjuš već 20 godina živi na Floridi

Piše: Almir SOKOLOVIĆ

8.9.2017

Građani Majamija  pripremaju se na najgore. Uragan Irma koji dolazi prema Floridi, za koji se u petak pripremaju građani Sjedinjenih Američkih Država, do sada je odnio 14 života na Barbudima, Svetom Martinu i Djevičanskim otocima. 

Filip Levin (Phillipe Levine), gradonačelnik Majamija, izjavio je za CNN da je uragan Irma "nuklearni uragan" te kako bi svi stanovnici i posjetioci tog područja trebali otići.



Blaga panika

Među stanovnicima Majamija je i nekadašnji čuveni golman Sarajeva, Željezničara, Radničkog iz Pirota, Sutjeske, Vojvodine, Olimpije i zagrebačkog Dinama Slobodan Janjuš (64), koji je ekskluzivno za naš portal govorio o blagoj panici koja je zahvatila građane ovog grada i okolnih mjesta na Floridi.

Popularni Čobo više od dvije decenije živi na Floridi sa suprugom Suzan. U ponedjeljak su trebali doći na odmor u Sarajevo, ali ih je smrtonosni uragan, koji bi sutra trebao doći do obala Floride, poremetio planove.

- Svaki trenutak sam uz televizor, pratim izvještaje i vijesti i iskreno, ovo bi trebao biti najjači uragan koji dolazi na Floridu. Velika je panika na cijeloj Floridi, jer se još ne zna gdje će skrenuti i gdje bi trebao biti najjači udar. Zato je došlo do masovnog iseljavanja ljudi. Moje komšije su već napustili domove – kaže Janjuš u ekskluzivnom razgovoru za Avaz.ba.


Janjuš na Floridi dočekuje uragan Irmu. Janjuš na Floridi dočekuje uragan Irmu

On kaže da je najveća panika u šoping-centrima i na benzinskim pumpama. Rafovi u prodavnicama su pusti…

- Mislim da u mojoj okolini više nema nijedna prodavnica, a da se u njoj može kupiti litar vode. Sve su građani razgrabili. Ne mogu vam opisati kako je to izgledalo. Sličan, opasan uragan Floridu je zahvatio prije 10 godina, ali tada nije vladala ovakva panika kao danas. Jutros sam pokušao dopuniti gorivo u rezervoar za svaki slučaj, ali sam uzalud čekao u redu dva sata – priča nam Janjuš.

Čuveni Sarajlija, koji je izuzetno poznat i u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, kaže da će sutra biti još gora situacija. Osim uragana, za koji mnogi tvrde da je “nuklearni”, Janjuš kaže da očekuje, da nekoliko sati ranije ostane i bez električne energije.

Udar od 1.000 tenkova


- Ja sam imao u planu da u ponedjeljak dođem sa Suzan u Sarajevo, na tradicionalni godišnji odmor u septembru. No, problem je što su od jučer zatvoreni svi aerodromi. Uragan Irma je, prema najavama, veoma opasan, odnio je već na desetine života na otocima, koji  se nalaze na prilazima Floridi. Inače, kada uragan treba da udari, a to je moje iskustvo od prije 10 godina, prvo nekoliko dana pada kiša, zatim nastane takva tišina da se ni ptice ne čuju. A kada je blizu, kao da čuješ 1.000 tenkova da ide prema tebi. Takav je to osjećaj, i Suzan i ja ne znamo šta da radimo – govori na Janjuš.

Čobo kaže da iz minuta u minutu prati televiziju. Velika je psihoza među njegovim komšijama, i u toku dana će se svi organizirati kako bi stavili zaštitu na prozore, da bi koliko-toliko zaštitili domove od Irme koja dolazi…


Čobo sa suprugom Suzan. Čobo sa suprugom Suzan

- Pozdravite mi moje dobre ljude u Sarajevu, prijatelje u cijeloj bivšoj Jugoslaviji koje imam od Ljubljanje, Beograda, Zagreba, Podgorice do Skoplja i nadam se da ćemo se vidjeti dok sve ovo prođe. Poželite nam sreću i budite uz nas i sve Amerikance i ostale građane, a ima nas iz svih krajeva bivše Juge – kazao je Janujuš za Avaz.ba.

Rođen na Baščaršiji, odrastao na Grbavici

Popularni Čobo, koji je rođen na Baščaršiji, a odrastao na Grbavici, među najpopularnijim je golmanima u bivšoj Jugoslaviji.

Slavu je stekao maestralnim odbranama, a mnogi su ga u to vrijeme svrstavali među najbolje čuvare mreže u Evropi.

Od svih golmana iz njegove generacije, Janjuš je u karijeri imao najviše “desetki”.

Supruga Suzan u društvu čuvenog Majka Tajsona. Supruga Suzan u društvu čuvenog Majka Tajsona

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.