GLOBUS

Pogledajte proslavu koju je organizovao Kim Džong Un u čast nuklearnih naučnika

Avaz.ba

10.9.2017

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un je organizovao masovnu proslavu kako bi čestitao nuklearnim naučnicima i tehnolozima koji su izveli šestu i najveću nuklearnu probu te zemlje protekle nedjelje. 

SAD i njeni saveznici su se pripremali za još jedan test Pjongjanga, pošto je u subotu u toj zemlji obilježavana godišnjica nastanka Sjeverne Koreje. Međutim, do toga nije došlo, prenosi Rojters.

Državna novinska agencija KCNA je objavila da je Kim Džong Un organizovao prijem da pohvali nuklearne naučnike i ostale funkcionere vojske i vladajuće partije koji su učestvovali u nuklearnoj probi.

Na proslavi su organizovani umjetnički nastupi, kao i fotografisanje sa liderom, prenosi N1. 
Što se više međunarodnih sankcija uvodi protiv Severne Koreje kako bi zaustavila programe nuklearnog i konvencionalnog naoružanja, to Pjongjang više pokušava da ih zaobiđe, piše u izvještaju stručnjaka UN-a objavljenom ovog vikenda. 

Do objave dokumenta dolazi uoči odluke koju se u ponedjeljak očekuje od Savjeta bezbjednosti o osmom paketu sankcija protiv Sjeverne Koreje. Izvještaj formalno potvrđuje informacije prenesene u avgustu medijima iz diplomatskih izvora.

"Zemlja nastavlja da izbjegava embargo na oružje, stroge finansijske i sektorske sankcije" koje je uveo UN, "pokazujući da što je više sankcija sve su brojnija njihova zaobilaženja", rezimiraju stručnjaci.

Njihovo razdoblje proučavanja proteže se od februara do avgusta. Tokom tog vremena "Sjeverna Koreja je napravila značajan pomak u području oružja za masovno razaranje usprkos najpotpunijem režimu ciljanih sankcija ikada uvedenom u istoriji UN-a", stoji u dokumentu.

Nakon dva nuklearna testiranja 2016. godine, Pjongjang je ove godine ispalio 14 balističkih raketa, od kojih dvije međukontinentalne, podsjećaju stručnjaci čiji je izvještaj zaključen prije nego je ispaljena raketa srednjeg dometa iznad Japana polovinom avgusta, a nuklearno testiranje izvedeno početkom septembra.

"Sjeverna Koreja nastavlja da krši finansijske sankcije s agentima u inostranstvu koji vrše finansijske transakcije u ime nacionalnih entiteta", piše u dokumentu. U toku su istrage o nekoliko dosijea koji uključuju Siriju i afričke zemlje, ističu stručnjaci.

Suprotno rezolucijama UN-a, Pjongjang nastavlja da izvozi praktično sve proizvode koji se nalaze u rezoluciji UN-a, što joj je donijelo najmanje 270 miliona dolara u proučavanom razdoblju, po dokumentu


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.