GLOBUS

Kim Jong-un: Prst u oku cijelog svijeta

Kim Jong-un

G. MRKIĆ

10.9.2017

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un doveo je svijet na ivicu nuklearnog rata testiranjem hidrogenske bombe. Kim je nastavio provoditi nuklearne i raketne testove prethodnih godina uprkos sankcijama Vijeća sigurnosti kojima su njegovoj državi takvi testovi zabranjeni.  

Narušio balans

On se, očito, nije obazirao na te sankcije, kao ni konstantna upozorenja i prijetnje zapadnih država, ali i ostalih svjetskih sila poput Kine i Rusije.  

Razvojem nuklearnog oružja on je narušio balans snaga na Korejskom poluotoku, čime je doveo u opasnost svoje susjede, Južnu Koreju i Japan, ali i čitav svijet.

Prema nekim upozorenjima, eventualni rat SAD i njihovih saveznika protiv Sjeverne Koreje mogao bi biti najsmrtonosniji sukob u historiji čovječanstva, jer se Kim, vjerovatno, ne bi libio upotrijebiti najrazornije oružje protiv civilnog stanovništva.  

Posljednjim testovima ovaj diktator je prešao granicu, pa su svjetske sile najavile do sada najoštrije sankcije protiv ove izolirane države.

Poznato je da je Sjeverna Koreja jedna od najsiromašnijih država na svijetu, upravo zahvaljujući Kimovoj politici koja je dovela do izolacije i sankcija. Nove sankcije mogle bi ukinuti i ono malo prihoda koje ova država ostvaruje, pa nije jasno kako će se prehraniti stanovništvo.  

Iako ove sankcije zvuče brutalno, one su zapravo jedino što Zapad može poduzeti protiv ovog diktatora kako bi se izbjegao direktni ratni sukob s nemjerljivim posljedicama.

Tampon zona

Kim je postao globalna prijetnja i čini se da je sada izgubio i podršku zemalja koje su bile, bar djelimično, na njegovoj strani, poput Kine. Iako Peking nikada nije podržavao Kimove postupke kada je riječ o razvoju naoružanje, indirektno je štitio ovu zemlju kao tampon zonu protiv američkog vojnog i političkog utjecaja.

Svijet je sada, kako se čini, ujedinjen u odluci da na sve načine primora Pjongjang da odustane od daljnjeg razvoja nuklearnog oružja.

Školovao se u Švicarskoj

Kim Jong-un je najmlađi od tri sina nekadašnjeg sjevernokorejskog vođe Kim Jong-ila i njegov nasljednik na tom položaju. Po objavljivanju smrti njegovog oca, državna televizija ga je proglasila za „velikog nasljednika“.

Rođen je 8. januara 1983. godine u Pjongjangu. Školovao se do 2000. godine u Švicarskoj pod raznim pseudonimima. Diplomirao je na Univerzitetu Kim Il-sung. Postao je zvanični nasljednik predsjednika, nakon što je njegov najstariji brat Kim Jong-nam uhvaćen s lažnim dokumentima pri pokušaju da uđe u Japan 2011. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.