GLOBUS

Merkel: Svaki turski građanin može da dođe u Njemačku

Angela Merkel

(D. K.)

10.9.2017

Njemačka kancelarka Angela Merkel i drugi visoki njemački političari odbacili su danas upozorenje koje je Turska uputila svojim građanima da ne putuju u Njemačku. Merkel je poručila da svaki turski građanin može da dođe u njenu zemlju, "u kojoj vlada sloboda mišljenja i vladavina prava, a novinare ne hapse".

- Ovdje nijedan novinar nije uhapšen, nijedan novinar nije stavljen u pritvor dok traje istraga protiv njega. Mi imamo slobodu mišljenja i vladavinu prava, i time se ponosimo - rekla je Merkel na skupu u Delbruku na zapadu Njemačke, prenosi AP.

Šef njenog kabineta Peter Altmajer (Altmaier) opisao je tursko upozorenje na Twitteru kao "neslanu šalu" i dodao: "Poređenja s nacistima vrijeđa našu čast".

Istovremeno, izazivač Merkel na predstojećim izborima u Njemačkoj Martin Šulc (Schulz), iz redova socijalodemokrata, naveo je na Twitteru da je "činjenica da se u Turskoj, a ne u Njemačkoj, novinari koji izražavaju svoje mišljenje stavljaju u zatvor".

Ministarstvo vanjskih poslova Turske kao razloge za upozorenje koje je u subotu uputilo turskim građanima, navelo je da je u Njemačkoj pojačana krajnje desničarska i rasistička retorika uoči izbora koji će biti održani 24. septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.