GLOBUS

Masakr u Brazilu: Rudari se hvalili da su ubili i raskomadali izolirano amazonsko pleme

Avaz.ba

12.9.2017

Brazilski tužioci pokrenuli su istragu u navodni masakr nad članovima izoliranog amazonskog plemena prošlog mjeseca.

Desetak članova autohtonog plemena skupljalo je jaja pokraj Amazone, kada su se susreli s rudarima koji su tražili zlato. Brazilska agencija za zaštitu autohtonih naroda Funai objavila je da je uložila pritužbu tužilaštvu nakon što su se rudari u jednom baru pokraj kolumbijske granice pohvalili masakrom. 

 

"Morali smo ubiti ili biti ubijeni"

 

Koordinatorica agencije Lejla Silvija Burger Soto-Major (Leila Silvia Burger Sotto-Maior)  izjavila je da su se počinioci hvalili. 

- Hvalili su se i time da su raskomadali tijela i bacili ih u rijeku. Također su izjavili kako su "morali ubiti ili biti ubijeni - rekla je.

 

Glavni tužilac Pablo Luz de Beltrand potvrdio je da je istraga otvorena, ali nije mogao komentirati detalje. Izjavio je da su ubistva počinjena u dolini Javari, drugom najvećem autohtonom rezervatu u Brazilu.

Istražujemo slučaj, ali teritorij je ogroman i pristup je ograničen. Ova plemena su izolirana, čak i Funai ima vrlo malo informacija o njima - rekao je Beltrand. 

Dodao je da od februara istražuju još jedan ovakav slučaj, kada je prijavljeno ubistvo pripadnika drugog autohtonog plemena na istom području. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.