GLOBUS

Vučić poslao telegram sućuti liderima zemalja koje su poharali uragani

Avaz.ba

12.9.2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, povodom prirodne katastrofe koja je pogodila dio SAD i Karipsko područje, uputio pisma saučešća predsjedniku i potpredsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu (Trump) i Majku Pensu (Mike Pence), kao i predsjedniku Državnog vijeća i Vijeća ministara Kube Raulu Kastru (Castro), te  rukovodstvima ostalih karipskih zemalja.

U pismu predsjedniku SAD, Vučić je naveo:

"Srbija je hiljadama kilometara udaljena od Sjedinjenih Američkih Država, ali smo i ovdje sa strahom pratili kako se uragan Harvi, a potom i uragan Irma, približavaju američkom tlu i kako je nemilosrdna sila prirode. S tugom smo primili vijest o nastradalima i pričinjenoj velikoj materijalnoj šteti. 

Stanovnicima pogođenih područja, u ovim teškim trenucima, upućujem riječi ohrabrenja i podršku da se izbore sa posljedicama prirodne katastrofe. Osim toga, želim da vam kažem da je Srbija, iako mala zemlja, spremna da pomogne u okviru svojih mogućnosti. Ne zaboravljamo da smo i mi, kada je prije tri godine Srbija bila pogođena katastrofalnim poplavama, dobili značajnu pomoć od prijatelja iz Amerike.

U očekivanju našeg susreta u Njujorku prilikom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, želim još jednom da naglasim da je Srbija snažno opredijeljena da doprinese miru, stabilnosti i napretku, što ostaje prioritet naše politike“, navodi se u pismu Vučića, saopćila je Pres služba predsjednika Srbije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.