ZBOG VOJNOG PUČA

Hapšenja školskih radnika u Turskoj

Srna
13.09.2017 11:18

Vlasti Turske izdale su naloge za hapšenje 79 bivših radnika u školama zbog sumnje da su povezani sa pokušajem vojnog udara u Turskoj u julu prošle godine, prenijeli su tamošnji mediji.

Oni su osumnjičeni da su koristili šifrovanu aplikaciju "Baj lok" (Buy Lock), za koju turske vlasti tvrde da je korištena u mreži Fetulaha (Fethullah) Gulena, koji je optužen da je organizator vojnog puča. 

Osumnjičeni su zaposleni u privatnim školama i ustanovama koje pripremaju studente za prijemne ispite na univerzitete. Njima su, navodno, upravljale osobe koje podržavaju Gulena.

Gulen, koji od 1999. godine živi u SAD, više puta je negirao bilo kakvu povezanost sa organizovanjem vojnog puča, koji je i sam osudio. U Turskoj je nakon neuspelog vojnog puča otpušteno ili suspendovano oko 150.000 radnika javnog i privatnog sektora, uključujući radnike u školama čiji su osnivači Gulenove pristalice, dok je više od 50.000 osoba uhapšeno zbog povezanosti sa sveštenikom.

Razbijanje vojnog puča je izazvalo komentare grupa koje se bore za ljudska prava, kao i nekih turskih saveznika sa Zapada, o tome kako postoji mogućnost da je turska vlada iskoristila puč kao izgovor za gušenje nezadovoljstva u zemlji.

Turske vlasti tvrde da se Gulenova mreža duboko infiltrirala u vojsku, škole i sudove i da se samo "masovnom čistkom" mogla neutralisati prijetnja.

Tagovi

Turska puč Gulen
NA VRH