GLOBUS

Izlila se nafta kod obale Atine, za saniranje štete trebat će 10 godina

Wikipedia/zh:user:Mywood , Youtube/UP DRONES

Avaz.ba

13.9.2017

Timovi za vanredne situacije u Grčkoj bore se od jučer da zadrže izlivanje nafte u vodama blizu Atine iz jednog tankera koji je ovog vikenda potonuo kod otoka Salamis, saopćila je Obalska straža.

Obalska straža navela je da je ugrožen cijeli zaljev na jugoistoku otoka nakon što je potonuo tanker 

"Agia Zoni II" koji je prevozio 2.500 metričkih tona goriva, prenosi agencija AFP. 

- Naftna mrlja se proteže preko 1,5 kilometara, a za njeno potpuno čišćenje vjerovatno će biti potrebna četiri mjeseca, izjavio je član atinskog vijeća za ribarstvo Vula Tutunci za gradski radio u Atini.

Ipak, prema procjeni stručnjaka za ovakvu ekološku katastrofu, potrebno je 10 godina da se saniraju štete u moru.

Nije još utvrđeno šta je izazvalo potonuće tankera u nedjelju. Vremenski uslovi su u toj oblasti tada bili povoljni, prenosi Telegraf.rs.

Kapetan tankera i glavni inženjer su optuženi za nemar i pušteni na slobodu do početka suđenja.

Miris nafte osjeća se po gradu

Obalska straža je navela da su postavljene rampe kako bi se spriječilo razlivanje nafte, a za njeno prikupljanje se koriste kamion i cisterne.

Uprkos tome, veliki dio goriva koje se izlilo završio je na plažama Salamine u Saronskom zalivu, na čijoj su suprotnoj obali plaže i predgrađa Atine, a prema posljednjim informacijama nafta je stigla i do ostalih pirejskih plaža.

U toku su napori da se zatvori rupa na trupu tankera. 

Lokalni zvaničnici su pozvali ribare da izbjegavaju to područje.  Miris nafte osjeća se po gradu, a turisti su počeli da odlaze iz ovog dijela Grčke. 

Salamina, prekoputa luke Pirej, jedno je od najgušće naseljenih ostrva u Grčkoj jer je nadomak Atine i važi za njeno jedino predgrađe koje nije na kopnu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.