GLOBUS

Zapad u strahu: Rusija održava velike vojne vježbe uz granicu sa EU, NATO na oprezu

Avaz.ba

13.9.2017

Dužnosnici NATO-a će pomno te "mirno i sa samopouzdanjem" pratiti najveće ruske ratne igre od 2013. koje se od 14. do 20. septembra održavaju u Bjelorusiji, zapadnoj Rusiji i ruskoj enklavi Kalinjingradu, no mnogi su nervozni zbog onoga što tvrde da vide: testiranje kapaciteta Moskve u ratu protiv Zapada, prenose agencije. 

Vojna vježba Zapad-2017 izazvala je nervozu u nekim zemljama jer će ruske jedinice i teško naoružanje biti stacionirano u Bjelorusiji, ruskoj saveznici koja graniči s Ukrajinom, ali isto tako s članicama NATO-a - Poljskom, Litvom i Latvijom.

NATO vjeruje da su vojni manevri, koji službeno počinju u Bjelorusiji, Baltičkom moru, zapadnoj Rusiji i Kalinjingradu, već u toku. 

Također tvrdi da su veći nego što je Moskva svojevremeno priopćila, navodeći brojku od 13.000 vojnika iz Rusije i Bjelorusije, dok NATO spominje brojku od čak 100.000 vojnika.

Uz vojnike, avione, radare i brodove u Baltiku, NATO vjeruje da će u vojnoj vježbi biti testirani balistički projektili koji mogu nositi nuklearne bojne glave.

NATO tvrdi da će se na manevrima uvježbavati sukob sa savezom predvođenim SAD-om.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.