GLOBUS

Melinda i Bil Gejts: Ovo su najveće prijetnje po ljudsko zdravlje u narednih 10 godina

Avaz.ba

14.9.2017

Bil (Bill) i Melinda Gejts (Gates) objavili su svoj prvi ovogodišnji izvještaj “Golkipers” (Gollkeepers) o ključnim poduhvatima na polju javnog zdravlja i dotakli se problema koji nas još pritiskaju, piše “Biznis insajder”(Business Insider).

Tako u pobjede spadaju značajno smanjenje dječije smrtnosti i porasta stope infekcije virusom HIV, dok problemi s kojima se još mučimo uključuju planiranje porodice i jedinstvo za žene. 

Bil Gejts ocijenio je da će infektivne i hronične bolesti biti najveći problem javnog zdravlja u predstojećoj deceniji.

Hronična oboljenja, uključujući dijabetes ili Alchajmerovu bolest, neurološka stanja, to su velik problem. U mnogim zemljama u razvoju imate infektivne bolesti, bilo da je u pitanju malarija, dijareja, tuberkuloza, HIV, u velikom broju slučajeva – istakao je suosnivač “Majkrosofta” (Microsoft). 

Mnoga hronična oboljenja u nerazvijenim i zemljama u razvoju potiču od faktora iz okoline. U razvijenim zemljama već godinama se bilježi porast Alchajmerove bolesti i demencije.

U SAD će se do 2.050, prema procjeni Centra za kontrolu oboljenja, ukupan broj pacijenata od Alchajmera i demencije utrostručiti. Naučnici često pripisuju porast ovih oboljenja genetici, ishrani i društvenom angažovanju.

Najveći ubica u SAD su srčana oboljenja i rak, koji svake godine odnesu oko 1,2 miliona života. Gejts kaže da najveći teret u razvijenim zemljama predstavljaju troškovi istraživanja i razvoja efikasnih lijekova.

Neki istraživači već su prešli na “pametne”, preciznije dijagnoze raka.

"Ovdje će biti velikog progresa – ocijenio je jedan od najbogatijih ljudi u svijetu".

Infektivne bolesti su, međutim, drugačije. Insekti koji prenose zarazu nalaze se blizu nečistih voda, u prljavim uslovima života, što je pored nezdrave seksualne prakse glavni uzročnik oboljenja.

U ovim slučajevima, vlade i fondacije treba da isporuče pomoć naciji, dok istraživači rade na trajnijim rješenjima, poput vakcina, ističe Gejts.

Jedna od najvećih briga, po njegovom mišljenju, je HIV. U posljednjih 15 godina usporeno je širenje ovog virusa, ali donacije sporo pristižu, piše Blic.

"Bez investicija u istraživanju i razvoju lijekova, nećemo imati nova otkrića koja će olakšati prevenciju širenja virusa HIV", zaključio je Gejts.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.