GLOBUS

Metis u posjeti bazi sa nuklearnim oružjem: Ne bojima se Kima!

Avaz.ba

14.9.2017

Američki ministar odbrane Džejms Metis (James Mattis) posjetio je bazu s nuklearnim oružjem u Sjevernoj Dakoti, posredno šaljući poruku da se SAD ne plaše prijetnji Sjeverne Koreje.

Tokom posjete vazduhoplovnoj bazi Majnot u srijedu, Metis je razgovarao s oficirima u njihovom podzemnom komandnom centru, ali nije upućivao nikakve prijetnje Pjongjangu, niti se fotografirao s nuklearnim raketama kao što to radi severnokorejski lider Kim Džong-un.

Njegova posjeta je, ipak, poslala suptilnu poruku da je Amerika zrela nuklearna sila koja nije zastrašena prijetnjama sjevernokorejskog lidera koji se šepuri sa svojim nuklearnim mišićima koji se tek razvijaju.

Šef Pentagona je sugerirao da Sjeverna Koreja nema nuklearno oružje koje može parirati američkom arsenalu koje je, iako staro, i dalje sposobno za iznenadno i brzo uništenje ako Kim odluči da prvi napadne. U jedinom javnom komentaru, Metis je rekao da je njegova poseta deo nastojanja da se uveri da SAD održavaju oružje koje svakog potencijalnog protivnika s nuklearnim oružjem uvjerava da bi napad bio samoubilački. 

- Nema nikakve sumnje. Nemojte da pokušavate. Neće djelovati. Ne možete da nas uništite - rekao je Metis novinarima koji su putovali s njim.

U bazi Majnot nalaze se bombarderi B-52 koji mogu da nose nuklearne bombe i interkontinentalne balističke rakete s nuklearnim bojevim glavama, spremne za lansiranje u svakom trenutku.

Sjeverna Koreja ponovo je prijetila uništenjem SAD i Japanu zbog uvođenja novih sanckija UN, poslije šeste nuklearne probe Pjongjanga.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.