GLOBUS

Južna Koreja osniva "odred za odrubljivanje glava": Planiraju atentat na Kim Jong-una?

Avaz.ba

14.9.2017

Južna Koreja najavila je nakon posljednjeg nuklearnog testa Sjeverne Koreje osnivanje posebne vojne jedinice koju je nazvala "odredom za odrubljivanje glava", pišu svjetski mediji. 

Oštar odgovor na posljednju provokaciju Sjeverne Koreje shvaćen je kao izravna prijetnja Kim Jong-unu, odnosno kao plan za njegov atentat.

U kasnim šezdesetim godinama, nakon napada sjevernokorejskih komandosa na predsjedničku palaču u Seulu, Južna Koreja je potajno obučila odred koji je trebao prerezati grkljan Kim Il-sungu. Tajna misija je obustavljena, a obučeni ubojice su se pobunili, ubili svoje instruktore i raznijeli se u Seulu.

"Prijetnje atentatom nisu dovoljne, potrebna je nuklearna osveta"

Nakon eksplozije hidrogenske bombe u Sjevernoj Koreji 3. rujna, južnokorejski ministar obrane Song Young-moo objavio je da će formirati specijalni odred za odrubljivanje glava do kraja ove godine. Službenici ministarstva su izjavili da će nova jedinica vršiti racije na graničnim područjima te dobiti helikoptere i avione s kojima će moći ući u Sjevernu Koreju tijekom noći.

Umirovljeni južnokorejski general Shin Won-sik je izjavio: "Najbolji način zastrašivanja koji imamo je natjerati Kim Jong-una da strahuje za svoj život". Međutim, mnogi južnokorejski zastupnici sumnjaju da je sama prijetnja dovoljna za zaustavljanje sjevernokorejskog vođe te smatraju da mu treba odgovoriti istom mjerom, odnosno nuklearnom osvetom, rekao je konzervativac Yoon Sang-hyun.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.