GLOBUS

Janker: U Mijanmaru se iskorjenjuje jedan narod

Fena

15.9.2017

Međunarodni pritisak na Mijanmar pojačava se dok se istovremeno pogoršava humanitarno stanje u Bangladešu, zagušenom valom Rohinja (Rohingya), koji bježe od nasilja mijanmarske vojske.

- Više od 80 lokacija je zapaljeno od 25. avgusta u okviru planirane kampanje što dovodi do etničkog čišćenja kroz politiku spaljene zemlje. Svjedočanstva govore o planiranom, namjernom i sistemskom karakteru napada - upozorio je Amnesty International. 

Na katastrofu koja pogađa muslimansku manjinu u Mijanmaru upozorio je i predsjednik Evropske komisije Žan-Klond Janker (Jean-Claude Juncker), nakon što je Evropski parlament zaprijetio mijanmarskoj čelnici Aung San Su Kji (Suu Kyi) oduzimanjem nagrade za ljudska prava.

- Ponovo se pokušava iskorijeniti cijeli narod - rekao je Janker. 

Zabrinutost zbog progona muslimana iz Mijanmara izrazio je i UN, pozivajući na prestanak etničkog čišćenja i pomoć izbjeglicama kojih je gotovo 400.000 u Bangladešu.

Rohinja muslimani bježe pred vojnom ofanzivom mijanmarske vojske koja je započela nakon serije gerilskih napada. 

Etničko čišćenje mora prestati

- Tražimo od međunarodne zajednice da pojača humanitarnu podršku i pomogne - rekao je Muhamed (Mohamed) Abdiker, direktor operacija i pomoći Međunarodne organizacije za migracije, na konferenciji za novinare u glavnom gradu Bangladeša.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) pozvao je muslimanske zemlje da iskoriste sve resurse i zajednički zaustave nasilje nad muslimanskom manjinom Rohinja u Mijanmaru. 

- Želimo sarađivati sa vladama Mijanmara i Bangladeša na rješavanju problema u toj regiji i sprječavanju dalje eskalacije humanitarne krize - izjavio je Erdoan početkom sedmice na otvaranju prvog Samita nauke i tehnologije Organizacije islamske saradnje (OIC) u kazahstanskom glavnom gradu Astani.

Erdogan je također kazao da je Turska već ponudila svaku vrstu pomoći vladi Bangladeša za zbrinjavanje muslimana koji su iz Mijanmara izbjegli. 

- Progon Rohinja je neprihvatljiv - rekao je američki državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson) u Londonu.

- Taj progon mora prestati, ono što su mnogi okarakterizirali kao etničko čišćenje, mora prestati - poručio je Tilerson.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.