GLOBUS

Tramp isimijava Kim Džong-una

Avaz.ba

17.9.2017

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) ismijao je danas lidera nuklearno naoružane Sjeverne Koreje Kim Džong-una (Jong Un) kao "raketaša" (Rocket Man), dok su savjetnici Bijele kuće upozorili da će se ta izolovana zemlja suočiti sa uništenjem ukoliko ne stavi tačku na svoje oružane programe i ratoborne prijetnje.

Na pitanje kako Tramp opisuje Kima, savjetnik za nacionalnu sigurnost Herbert Rejmond Mekmaster (Herbert Raymond McMaster) rekao je da je "raketaš najnoviji opis", prenosi Telegraf.rs.

Mekmaster je, međutim upozorio da se "vjerovatno ne treba previše smijati raketama, jer one ipak predstavljaju veliku prijetnju po sve". 

Istovremeno, on je istakao da će Kim "morati da odustane od nuklearnog oružja jer je predsjednik rekao da neće tolerisati da taj režim prijeti SAD i američkim građanima nuklearnim oružjem".

Upitan da li misli da bi Tramp mogao da izvede vojni napad na Sjevernu Koreju, Mekmaster je rekao da je "Tramp bio veoma jasan da su sve opcije na stolu".

Sjeverna Koreja će biti visoko na agendi svjetskih lidera u narednoj sedmici, na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN, što će biti Trampov najznačajniji trenutak na svjetskoj sceni otkako je u januaru stupio na čelo SAD, prenose agencije. 

Kako je predviđeno, Tramp će se svjetskoj organizaciji, koju je ranije kritikovao kao slabu i nesposobnu, obratiti u utorak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.