GLOBUS

Hali: Vijeću sigurnosti UN-a ponestalo opcija za obuzdavanje Pjongjanga

Fena

18.9.2017

Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda ponestalo je opcija za obuzdavanje nuklearnog programa Pjongjanga, kazala ambasadorica SAD pri UN-u. 

Sjeverna Koreja ispalila je u petak još jedan projektil koji je preletio preko sjevernog dijela Japana.

Ambasadorica SAD pri Ujedinjenim narodima Niki Hali (Nikki Haley) rekla je da je u Vijeću sigurnosti UN-a urađeno sve što je moguće kako bi se zaustavio nuklearni program Sjeverne Koreje.

- Iscrpili smo skoro sve što Vijeće sigurnosti za sada može da uradi. Pokušavamo sve druge mogućnosti, ali je u igri mnogo vojnih opcija - rekla je ona za CNN.

Ona naglašava da je Vijeću sigurnosti UN-a ponestalo opcija za obuzdavanje nuklearnog programa Sjeverne Koreje i da će stvar vjerovatno morati da predaju Pentagonu, prenosi Reuters.

Sjeverna Koreja ispalila je u petak još jedan projektil koji je preletio preko sjevernog dijela Japana te pao u Tihi okean što je izazvalo osude zemalja u regiji i potaknulo održavanje nove vanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Projektil je letio blizu 3.700 kilometara, dosegavši maksimalni uspon od 770 kilometara, prema južnokorejskim izvorima.

U međuvremenu, Sjedinjene Države i Južna Koreja dogovorile su se da će pojačati pritisak na Sjevernu Koreju, nakon zadnjeg testa s projektilom.

- Pjongjang će samo postati još izoliraniji i suočit će se s dodatnim ekonomskim pritiskom ako nastavi s provokacijama i konačno kroči na put sloma - stoji u izjavi iz kancelarije južnokorejskog predsjednika Moon Jae-Ina.

Mun i američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) dogovorili su se o "praktičnijem pritisku na Sjevernu Koreju", navodi se u izjavi iz Seula.

Vijeće sigurnosti nametnulo je nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog nuklearnog i balističkog programa u ponedjeljak, nakon sankcija prije pet sedmica za koje će očekuje da će ta zemlja izgubiti blizu milijardu dolara od tri milijarde godišnjih prihoda od izvoza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.