GLOBUS

Veliki neredi u Sent Luisu: Uhapšeno desetine demonstranata, povrijeđeno nekoliko policajaca

Avaz.ba

18.9.2017

U američkom gradu Sent Luisu i dalje je vladala napetost, pošto je jučer na slobodu pušten policajac bijelac nakon ubistva Afroamerikanca, presude koja je izazvala proteste koje je policija raspršila suzavcem i uhapsila desetke nasilnih demonstranata.

Demonstranti su bacali razne predmete na snage reda sinoć, a nekoliko je izloga trgovina razbijeno nakon okupljanja koja su ponovo izmakla kontroli nakon što su počela mirno, kao i dvije prethodne noći.

Najmanje 35 osoba uhapšeno je od petka, na dan presude, a jedanaest pripadnika lokalnih snaga reda povrijeđeno je u sukobima s demonstrantima od kojih su neki bili naoružani kamenjem, po vlastima.

Demonstranti su, osuđujući institucionalni rasizam, najavili kako namjeravaju vršiti blokade i okupljanja tokom više dana u znak protesta protiv presude o oslobađanju policajca.

Afera je praćena na nacionalnom nivou zbog odnosa policije i afroameričke zajednice te nakon nekoliko velikih afera u kojima su policajci bijelci usmrtili Afroamerikance u nejasnim okolnostima. Posebno je osjetljiva situacija u Sent Luisu, gradu u čijem su predgrađu bili nemiri 2014. nakon smrti mladog Majkla Brauna (Michaela Browna) u Fergusonu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.