GLOBUS

Tramp želi veliku vojnu paradu na proslavi 4. jula - Dana nezavisnosti

AFP. Tramp i Makron na marginama Generalne skupštine UN

R.B.

18.9.2017

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u ponedjeljak je otkrio planove da se američka proslava Dana nezavisnosti - 4. jula, pretvori u ogromnu vojnu paradu.

"Zapravo razmišljamo o četvrtoj julskoj aveniji u Pensilvaniji (Pennsylvania Avenue), koja ima stvarno sjajnu mogućnost da pokaže našu vojnu snagu", rekao je Trump na početku sastanka sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron), na marginama Generalne skupštine UN-a u Njujorku (New York), prenosi AFP.

Tokom kratkog brifinga, Tramp se prisjetio svoje posjete Parizu prošlog 14. jula - u kojem su se prikazivale vojne letjelice, parade konjskih čuvara, raznih tenkova i drugog vojnog naoružanja.

"U velikoj mjeri, zbog onoga što sam vidio, možemo tako nešto učiniti 4. jula u Vašingtonu, na aveniji Pensilvanija", rekao je Tramp, ukazujući da je razgovarao o događaju sa načelnikom osoblja Bijele kuće Džonom Kelijem (John Kelly).

"Imali smo mnogo aviona koji su prelijetali, puno vojne moći i bilo je stvarno lijepa stvar za vidjeti", rekao je Tramp i dodao "moraćemo da pokušamo da to napravimo."

Predjednik SAD je poručio da će "vidjeti šta mogu uraditi ove godine, ali da je sigurno da će s tom praksom početi".

Američki dan nezavisnosti povezan je sa vatrometom i roštiljem, umjesto pokazivanja vojne moći zemlje, podsjeća AFP.

Trampovi pomoćnici, govoreći pod uslovom anonimnosti, potvrdili su da su razmatrali vojnu paradu za njegovu inauguraciju.

Od tada je Tramp prihvatio vojnu pozadinu za nekoliko govora i predsjedničkih posjeta, dva puta putujući na nosaču aviona USS Ford.

Samo ove sedmice pojavio se ispred bombardera B-2 u vojnoj bazi izvan Vašingtona.

Ovaj najnoviji plan sigurno će podstaknuti kritike kod onih koji tvrde da je Tramp dobio militaristički ton, koji se češće vidi u autoritarnim režimima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.