GLOBUS

Gutereš: Svijet u strahu od nuklearnog rata

Avaz.ba

19.9.2017

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Guterres) upozorio je danas u Njujorku da je strahovanje svijeta od nuklearnog rata na najvišem nivou u posljednjih nekoliko decenija.

Generalni sekretar UN govorio je na otvaranju generalne debate u okviru Generalne skupštine UN na kojoj se okupilo gotovo 100 svjetskih lidera, a kojom dominira kriza sa Sjevernom Korejom. 

Milioni ljudi žive u strahu kao rezultat provokativnih nuklearnih i raketnih testova Sjeverne Koreje, rekao je Gutereš, prenosi Blic.

Prvi čovjek svjetske organizacije najoštrije je osudio testove nuklearnog naroužanja u Sjevernoj Koreji i pozvao Pjongjang (Pyongyang) i sve zemlje svijeta da u potpunosti poštuju sve sporazume UN.

Apelovao je na jedinstvo UN, jer, kako ističe, samo jedinstvo može osigurati denuklearizaciju i rješenje krize. 

Opasnost od oružanog konflikta 

Upozorio je da srazmjerno rastu tenzija zbog zapaljivih govora i prijetnji raste i opasnost od oružanog konflikta. 

- Naše zemlje treba da pokažu privrženost svijetu bez nuklearnog naoružanja - poručio je Gutereš.

Generalni sekretar UN pozvao je danas na jedinstvo međunarodne zajednice u borbi za mir istakavši da je svijet danas podeljeniji nego ikada u skorijoj historiji.

- Naš svijet je u problemu. Građani su ugroženi i bivaju povrijeđeni. Globane ekonomije su sve integrisanije, ali naša svijest o zajedništvu sve je više podijeljena -upozorio je on. 

- Mi smo podijeljeni svijet, a potrebno je da budemo jedinstven svijet - poručio je Gutereš dodajući da se samo zajednički može uspostaviti mir i bolji svijet.

Portugalski diplomata je ocijenio da je terorizam veliki izazov sadašnjice i da je u borbi protiv ovog problema neophodna međunarodna saradnja.

On je pažnju posvetio i pitanju klime, ukazujući da iz godine u godinu problem postaje sve veći, elementarne nepogode sve brojnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.