GLOBUS

Najskandalozniji govori u UN: Kastro pričao 4,5 sata, Ugo Čavez se krstio...

(D. K.)

21.9.2017

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zadovoljan je svojim prvim obraćanjem na sjednici Generalne skupštine UN tokom koje je zaprijetio potpunim uništenjem Sjeverne Koreje, a koje je izazvalo uznemirenje kod svjetskih lidera. Ipak, obraćanje slično njegovom moglo se čuti i u prošlosti.

- Mislim da je govor prošao veoma dobro. Rekao sam ono što sam morao da kažem - kazao je Tramp novinarima po izlasku iz sale.

Naveo je i da misli kako UN imaju veliki potencijal.

- Ako ga ostvare, bit će to nešto izuzetno. Mislim da UN imaju veliki potencijal koji im treba upravo sada više nego ikad - dodao je Tramp.

O njegovom govoru, dugom 41 minut, mediji pišu već danima. Analiziraju njegove pokrete tijelom i rečenice. Ali, iako je svijet šokirao samim izborom za američkog predsjednika, slično je uradio i za govornicom UN ponavljajući već ono što su svi čuli tokom predizborne kampanje.

Međutim, kad se 193 lidera okupi na sjednici Generalne skupštine UN, svašta se može očekivati. Tramp nije prvi predsjednik koji je oštro govorio za govornicom, mnogi prije njega također su svojim izjavama izazivali "buru" u svijetu.

U teoriji, govor bi trebalo da bude dugačak najviše 15 minuta, mada to nije striktno određeno, što lideri iskorištavaju. Tako se govori od 15 minuta produže u sate.

Bivši kubanski lider Fidel Kastro (Castro) držao je govor čak 4,5 sata, dok je libijski vođa Moamer Gadafi (Muammar Gaddafi ) 2009. godine je za svoje obraćanje iskoristio sat vremena i 36 minuta.

Tokom tih govora bilo je i izlazaka iz sale, hrabrih izjava, rivalskih govora...

Ipak, jedan od upečatljivijih nastupa imao je pokojni predsjednik Venecuele Ugo Čavez (Hugo Chavez). Dan prije njega, Generalnoj skupštini UN obratio se tadašnji američki predsjednik Džordž Buš mlađi (George Bush). Sutradan, kada je za govornicu stao Čavez, njegove riječi sve su šokirale.

- Jučer je đavo bio ovdje... i dalje se osjeća sumpor - kazao je Čavez, dok se u međuvremenu prekrstio....

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.