GLOBUS

Angela Merkel dobila anonimno prijeteće pismo

Angela Merkel ( AFP)

Srna

21.9.2017

Anonimna prijeteća pisma na arapskom jeziku, s bijelim prahom i žiletima, poslata su na adresu njemačke kancelarke Angele Merkel i drugih političara, saopćeno je iz policije u Berlinu.

U saopćenju se navodi da je pet pisama stiglo na adrese jučer i danas, a od njih pet jedno je upućeno mužu Angele Merkel, Joakimu Zaueru (Joachim).

Prve analize supstance u pismima pokazale su da je riječ o bezopasnoj sodi bikarboni.

Poslanik iz stranke "zelenih" Hans-Kristijan Štrebel (Hans-Christian Strebel), koji je jedan od onih koji su dobili pismo, izjavio je da u tekstu pisma ima pravopisnih grešaka, što izaziva sumnju da li su ih poslali militanti ili aktivisti ekstremne desnice, u pokušaju da zastraše političare pred izbor u Njemačkoj u nedjelju, 24. septembra, prenosi AFP.

Kako navode medijske agencije NDR i VDR, pisma su još dobili političari Horst Zehofer (Seehofer), Gregor Gisi (Gysi) i Katrin Gering Ekard (Eckardt).

Agencije prenose da se u pismima navodi da je njihov "sadržaj smrtonosan", pominju se muslimanski salafisti i potpisani su riječima "Allahu Akbar", što na arapskom jeziku znači "Bog je veliki".

Iz njemačke Vlade odbili su da prokomentarišu incident.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.