Policija ubila gluhog muškarca, jer je ignorisao naredbe

Avaz.ba
21.09.2017 19:47

Američki policajci usmrtili su gluhog muškarca u Oklahomi, dok im je prilazio noseći u rukama metalnu cijev.

Muškarac je ubijen jer je "ignorisao policijske naredbe", prenose svjetski mediji.

Dvojica policajaca, prije nego što su otvorili vatru na gluhog čoveka, nisu čula komšije koje su vikale da muškarac sa štapom ne može da ih čuje, rekao je čelnik policije Bo Metju (Mathews). 

Magdijel Sančez ( Magdiel Sanchez) (35) upucan je u utorak uveče u okviru policijske potrage za vozačem koji je automobilom udario drugo vozilo i pobegao s mjesta nesreće.

U toku je istraga o ubistvu Sančeza.  

"U ovakvim situacijama, kada postoji oružje, može doći do takozvanog tunelskog vida“, naveo je Metju, dodajući da je Sančez bio oko četiri i po metra udaljen od dvojice policajaca, koji su simultano pucali.

Policajac Kristofer Barns (Christopher Barnes) pucao je iz pištolja u istom trenutku kada je drugi policajac Metju Lindzi (Matthew Lindsey) upotrijebio elektrošoker, rekli su očevici policiji.  

Cijev dužine 60 centimetara koju je Sančez držao u ruci dok je sjedio na svom trijemu je najprije policajcima opisana kao štap, prenosi B92.  

Komšije kažu da je Sančez koji je bio gluhonijem, koristio tu cijev i ruke kako bi se sporazumjevao sa drugima, ali i kako bi se zaštitio od uličnih pasa koji su prolazili pored kuće u kojoj je živio sa svojim ocem.  

Otac ubijenog koji je bio za volanom vozila koje je učestvovalo u saobraćajnoj nesreći, potvrdio je da je njegov sin bio gluh.  

Policija je navela da ubijeni Sančez nije imao kriminalni dosije.

Policajac koji je pucao iz pištolja je pod istragom i suspendovan je, a policajac koji je koristio elektrošoker ostaje na dužnosti. Nijedan od njih dvojice nije nosio kameru na uniformi. 
NA VRH