GLOBUS

Demonstranti u Kataloniji traže oslobađanje uhapšenih zvaničnika

Fena

22.9.2017

Na protestu ispred zgrade suda u gradu L'Hospitalet de Ljobregat okupilo se viša stotina pristalica nezavisnost Katalonije.

Demonstranti traže oslobađanje regionalnih vladinih zvaničnika, koji su uhapšeni zbog sumnje da imaju veze s referendumom o nezavisnosti Katalonije. 

Današnji protest u sjeveroistočnom katalonskom gradu predstavlja nastavak protesta koji je započet u četvrtak ispred sjedišta katalonskog sudstva u obližnjoj Barceloni, koji je privukao više hiljada osoba, prenosi AP.

Grupa koja podržava nezavisnost Katalonije tvrdi da je oko 2.500 osoba prisustvovalo protestu.

Veliki broj demonstranata u Barceloni prespavao je noć u blizini sjedišta sudstva u šatorima ili ljuljaškama-ležaljkama, koje su vezali za bandere.

Katalonske građanske grupe, koje se zalažu za nezavisnost, pozvale su na dugoročne ulične proteste protiv iznenadnih policijskih mjera u srijedu.

Policija je uhapsila najmanje 12 ljudi, većinom katalonskih vladinih zvaničnika koji su osumnjičeni za koordiniranje referenduma, koji španske centralne vlasti smatraju nezakonitim i zaplijenila 10 miliona glasačkih listića.

Španska vlada u Madridu smatra referendum, koji je zakazan za 1. oktobar, nelegalnim.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.