GLOBUS

Makron potpisao ukaze o reformi Zakona o radu

Avaz.ba

22.9.2017

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) potpisao je danas u direktnom televizijskom prijenosu direktive kojima stupa na snagu reformisani Zakon o radu, jedno od njegovih glavnih predizbornih obećanja.

Makron je za izmjenu Zakona o radu iskoristio posebnu proceduru zahvaljujući kojoj je mogao da provede reformu bez debate u Parlamentu, što su njegovi protivnici kriikovali kao znak autoritarizma.

Šef francuske države je prilikom potpisivanja direktiva rekao da se radi o "talasu promjena bez presedana" za francuski socijalni model, kojima se povećava fleksibilnost zakona o radu, i da su promjene ; "provedene u rekordnom vremenu". 

Makron je izabran na tu funkciju u maju. 

Makron je potpisao pet ukaza kojim se otvara put za reformu radnog zakonodavstva čiji cilj je podsticanje privrednog rasta. 

Predložene reforme izazvale su proteste širom zemlje.

Desetine hiljada građana protestovale su juče u Parizu i drugim francuskim gradovima zbog reforme radnog zakonodavstva predsjednika Makrona, dan prije nego što će nove mjere stupiti na snagu njegovom izvršnom naredbom. 

Lider krajnje francuske ljevice Žan-Lik Melanšon (Jean-Luc Mélenchon) pozvao je građane na nove proteste u subotu.

Novim Zakonom o radu će se poslodavcima omogućiti da lakše otpuštaju i zapošljavaju radnike, pojednostaviti pregovori između poslodavaca i zaposlenih, i smanjiti ovlaštenja nacionalnog kolektivnog pregovaranja, prenosi Blic.rs.

Makron tvrdi da su reforme neophodne radi jačanja stagnirajuće francuske ekonomije i povećanja broja radnih mjesta.

Predsjednik je rekao da će prve mjere početi da se primenjuju iduće nedjelje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.